Полицията в Русе няма да блокира Дунав мост. Засега

"В момента не се предвиждае да блокираме Дунав мост, мълчаливото ни присъствие пред дирекцията ще продължи всеки ден, за да видят, че ни има и същестуваваме". Това заяви снощи председателят на синдикален алианс "Сигурност" към МВР в Русе Антон Донков.

Десетки полицаи от шестте синдиката на вътрешното министерство се събраха за втори ден след работа пред сградата на ОДМВР, за да подкрепят колегите си в цялата страна срещу предвидените икономии за тяхна сметка от правителството.

"Г-н Борисов забрави, че почти месец преди всички избори, дори и на протестите в София, когато ходим да ги охраняваме, ни спират отпуските, а те са ни необходими, социалните придобивки не са привилегии", напомни Антон Донков. Синдикатите настояват 30-дневните им отпуски да се запазят и в заплатите да не вкарват процентът за прослужено време.

"Всичко стана изненадващо, подмолно и без никакво обсъждане, ами да направят по-голям бюджета на МВР", уточни Донков. Само за 2 дни са подадени 15-17 рапорта за пенсиониране от служители.

Той определи протеста "просто като едно събиране, на което да се изрази нашето мнение". Покрай "събирането" беше блокирано за кратко и близкото кръгово кръстовище, което предизвика опашки от автомобили с недоволни шофьори. "Пресичането на пешеходната пътека от 200 души не е лош пример", каза Антон Донков.

Засега полицаите ще се събират всеки ден след 17,30 ч. пред ОДМВР. Сред тях още няма служители на Съдебна охрана и пожарникари, а униформените пазители на реда са малцина. Още не е ясно дали колегите им от Районните управления в областта ще се присъединят към протеста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини