Преференцията за общински съветници пада

ГЕРБ обмисля видеоконтрол при предаването на бюлетините

Преференцията при избор на кандидати за общински съветници да отпадне или прагът й да бъде увеличен. Такива промени в Изборния кодекс обмислят в ГЕРБ, разказаха запознати.

В момента 7% от хората, които са гласували за листата с общински съветници на дадена партия, могат “да издърпат” даден кандидат нагоре. Водачът обаче е бетониран.

От ДПС също настояват за отпадане на преференцията за общински съветници. Макар че не са заявили официално, депутати от други партии също биха гласували за промяна на преференцията. Засега против такава промяна са само в РБ.

Въпреки че ЦИК прави разяснителна кампания за преференцията, и на тези избори се появи феноменът 15/15. За изработване и разпространение на аудио- и видеоклипове, брошури и листовки за вота за кметове и общинари, както и за референдума, ЦИК похарчи 212 000 лв. без ДДС.

След хаоса на първия тур на местния вот в “Арена Армеец”, където секционните комисии (СИК) трябваше да предадат протоколите на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, от ГЕРБ обмислят и промяна в начина на отчитане на резултатите от вота. Едната идея е да бъдат създадени преброителни центрове, където членовете на СИК директно да носят бюлетините за преброяване. Това да става пред видеокамери, за да могат избирателите да наблюдават процеса онлайн. Към момента няма разчети колко би струвал този подход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика