Вероятна причина за самолетната катастрофа в Египет е взрив на борда

Египетското министерство на гражданската авиация отказа да коментира версията за детонацията на бомба на борда на разбилия се руски самолет А321 над Синай, за която разказаха редица медии. „Ние няма да коментираме това, което се появява в медиите. Всичко, което можем да потвърдим сега е, че разследващите не комуникират с каквито и да е медии. А разследващия екип е единственият източник на информация за разследването и неговите резултати. Ние няма да коментираме каквито и да е изявления на анонимни източници“, заяви прессектретарят на ведомството.

Въпреки това възможните версии за причината за трагедията не спират да се обсъждат. Разследването проверява две версии за причините за катастрофата, включително възможното пренасяне на борда на предмет, който е причинил трагедията. „Работим по две версии - нещо е застрашило самолета отвътре и техническа неизправност. Но самолетът не може просто да се разпадне във въздуха, нещо със сигурност се е случило. Обстрелване с ракети е малко вероятно, тъй като няма никакви признаци за това“, каза източник, запознат с разследването.

Американските разузнавателни агенции смятат, че причината за падането на самолет A321 в Египет, с висока степен на вероятност, може да е взривно устройство, но официалните заключения на разузнаването още не са обявени. Американските експерти не участват в разследването на катастрофата.

„Много вероятно“ е на борда на самолета, които се разби в Египет, да е избухнала бомба. Това е много възможен сценарий и нещо, което „Ислямска държава“ би искала да направи, заяви неназован източник от на американските служби. Египетският клон на терористичната групировка пое отговорност за свалянето на пътническия самолет в събота, въпреки че според експертите това е малко вероятно. „Няма да ни принудят да обясняваме как сме направили това“, се посочва в съобщението на терористичната групировка.

Британските власти също споделят мнението за взривно устройство. „Колкото повече информация се разкрива, толкова по загрижени ставаме, че самолетът е бил свален в резултат на взривила се бомба“, съобщиха от офиса на британския премиер Дейвид Камерън. Заключението на британските власти, че причината за разбиването на руския самолет A321 би могла да бъде поставено взривно устройство, е направено на базата на данни, които не са свързани с изследването на отломките от самолета. По съображения за сигурност полетите на британските авиолинии от и към Шарм ел Шейх бяха преустановени.

Появи се и версия, че руският самолет А321 е паднал в резултат на взрив в областта на двигателите. Източник от следствената комисия, която бе създадена за разследване на катастрофата, е посочил, че специалистите са приключили с дешифрирането на съдържанието на черните кутии и първите резултати са представени на комисията във вторник вечерта. Като основна причина за падането на самолета е посочен „взрив в областта на двигателите“.

Пентагонът не разполага с каквато и да е информация за причините за падането на руския пътнически самолет А321 в Синайския полуостров в Египет, съобщи представителят на ведомството Джеф Дейвис. Държавният департамент, от своя страна отказа да коментира катастрофата до края на разследването, защото смята за необходимо да се въздържа от коментар, заяви официалният представител на ведомството Джон Кърби.

Междувременно разследването продължава. Данните от едната черна кутия на претърпелия катастрофа в Египет руски самолет А321 бяха прехвърлени за декодиране и анализ, а другата, която беше получила сериозни механични повреди е готова за копиране на информацията.

На мястото на самолетната катастрофа в Египет са намерени документи и предмети, които са важни за разследването на инцидента.

До момента са разпознати 58 от загиналите в катастрофата.

Длъжностните лица все пак предупреждават, че пълното разпознаване на всички жертви, чрез ДНК експертиза, може да отнеме до 3 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят