Вход осъди "Енерго-Про" за начислена сметка в Русе

Жилищен вход на площад "Свобода" в Русе осъди "Енерго-Про Продажби" АД да му плати 804,77 лв. неоснователно начислена сметка за ток. Районният съд в крайдунавския град отхвърли иска на монополиста и го осъди да покрие и 600 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред окръжния съд.

През август т.г. обитателите получават фактурата за изразходваната еленергия след корекция за грешка в показанията на електромера. Хората във входа се принуждават да платят парите, след като им спират тока. Те обаче завеждат чрез управителя на етажната собственост гражданско дело в съда, че не дължат сумата.

От "Енерго-Про" твърдят, че засекли при проверката пломбиран електромер, но с "липсваща индикация за наличие на напрежение на трета система на дисплея”. Изправният уред бил коригиран и оставен да работи, а инкасаторът завишил общото количество енергия за 90 дни с 6336 квтч.

"Електроразпределителното дружество е длъжно да поддържа измервателните уреди като техен собственик", мотивират се магистратите. Те са категорични, че "недобросъвестното поведение на Енерго-Про Мрежи" не би следвало да води до неоснователно обогатяване за сметка на потребителите чрез корекции на сметките им". Те ощетяват абонатите и напълно противоречат на Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес