Включват дронове в издирването на изчезнали хора

Органите на реда в Девън, Корнуол и Дорсет във Великобритания разкриват, че тестват възможности за използване на роботизирани самолети в редица полицейски дейности, включително търсене на изчезнали хора и фотографиране на местопрестъпление, пише "The Telegraph", цитиран от Фокус.

Полицаите в Девън и Корнуол могат да разчитат на два дрона DJI Inspire 1, оборудвани с камери с висока разделителна способност, които заснемат както видео кадри, така и фотографии. И двете летелни машини разполагат с технология, която дава възможност на полицаите да наблюдават на живо въздушните кадри.

Всеки дрон е в състояние да лети в продължение на 18 минути с едно зареждане на батериите и има няколко батерии, ако е необходимо да лети по-дълго време. Полицията в Дорсет приключва подготовката за въвеждане на дрони и ще започне тестове от 26 ноември.

“Дроните предлагат редица предимства, които допълват Националните полицейски въздушни сили. Тези технология е изключително ефективен от финансова гледна точка метод за издирване на изчезнали хора, за фотографиране на местопрестъпление и реакция при тежки пътни инциденти,” казва инспектор Анди Хамилтън, който ръководи изпитанията.

Според правилата за гражданското въздушно движение операторите на дрони трябва да преминат през сертифицирано обучение. В Девън и Корнуол вече има трима обучени оператори, сред които е и инспектор Хамилтън. Ако експерименталната програма за използване на дрони се окаже успешна, ще бъдат обучени още полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят