Общината в Шумен плаща 6000 лева на ухапано дете

Малолетно дете, ухапано от скитащо куче, осъди община Шумен чрез майка си за обезщетение 6000 лв. за преживени болки и страдания. Решението е на районния съд в града и към тази сума се добавят 120 лв. имуществени разходи за медикаменти, както и 890 лв. деловодни разноски.

Псето с ушна марка захапало момченцето по десения глезен. Нападението станало, докато К.Е., на 7 г., вървял с майка си в района на автогарата на бул."Мадара" на 1 май тази година. На другия ден кракът посинял и детето посетило спешна помощ, където били инжекция против тетанус и назначили курс с противобясна ваксина.

Детето станало неспокойно, не искало да излиза навън, изпускало се в съня си, бълнувало, получило и тикове на лицевите мускули. Психолог бил категоричен, че това е остра стресова реакция след травматично преживяване. Така се стигнало до предявяване на иск към общината за противоправно бездействие. Пред съда юрист на кметството обяснил, че е предприето всичко за овладяване популацията на безстопанствените кучета със създаване на приют. Освен това претендирали, че искът е завишен.

Магистрати изцяло уважават иска за понесени вреди от детето. Приемат, че дейността по организиране улавянето и изолирането на скитащи кучета е вменена като задължение на кмета на съответната община.

Това решение може да бъде обжалвано пред окръжен съд в Шумен, като втора инстанция. Междувременно оттам преди два дни са потвърдили друг иск към кметството от 10 000 лв. на шуменка, която пропадна в дупка на тротоар в кв. "Боян Българанов" и си счупи ръката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони