Синдикалист в МВР: Започва гонене и сплашване на полицейски служители

Има индикации, че се започва гонене и сплашване на служители на МВР заради протестите. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Илия Кузманов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

По думите му това няма да доведе нито до решаване на проблема, нито до успокояване на ситуацията, а дори има риск да възпламени още по-сериозни протести.

Чашата преля с това, че се посегна на системата, коментира Кузманов.

Във връзка със срещата при премиера Бойко Борисов и уверението, че социалните придобивки на служителите в сектора по сигурността няма да бъдат пипани, Кузманов посочи, че това са само обещания и никой не е поел конкретен ангажимент.

Припомняме, че премиерът предложи обезщетението от 20 заплати при пенсиониране да се запази за настоящите служители на МВР, а намалението на 10 заплати да важи само за новопостъпилите. Синдикатите обаче отхвърлиха този компромис и полицейските протести продължиха.

Проектът за бюджет за 2016 г. вече е в НС и никой нищо не може да гарантира. Ако някой искаше да говорим сериозно, трябваше да се ангажира с внасяне на промени, които ни устройват, а такъв ангажимент никой не е поел, обясни представителят на полицейския синдикат.

Според Кузманов действията на властта в момента не са реформа в МВР, а водят до сериозно затрудняване на работата на министерството.

Системата е недофинансирана, категоричен беше той. Кузманов изчисли, че ако намеренията на финансовия министър станат факт, има заплаха МВР да изгуби една трета от служителите си.

Не се сърдим на никого, гневни сме на това, че се посяга на професията, обясни Кузманов.

Не можем да се откажем от протестите, за момента промяна няма, такава не се предвижда, обобщи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини