На Запад пуснаха версия за бомба на борда в руския еърбъс (обзор)

Кремъл отхвърли спекулациите, че бомба на борда е причината за падането на руския еърбъс А321 в събота на Синайския полуостров в Египет, довело до смъртта на всички 224 души на борда, но специалисти проверяват тази възможност. Една група криминолози изследват елементи от конструкцията, ръчния багаж и телата на загиналите за следи от взривни вещества от възможен терористичен акт, а друга - за такива в багажното отделение, заяви шефът на Росавиация Александър Нерадко, цитиран от РИА "Новости".

Това стана, след като Лондон първи официално заяви, че има голяма вероятност самолетът да е свален от бомба на борда. След което източници от US разузнаването потвърдиха тази възможност и евентуалната съпричастност на "Ислямска държава", базирайки се на данни от прихванати разговори между терористи и агентурни източници. Джихадистите още в събота се похвалиха, че са свалили самолета, а в сряда потвърдиха, че те са отговорни, без да разкриват как са го направили.

Вашингтон вчера обяви, че не е изказал официална версия за трагедията, а Русия и Египет, която е водеща в разследването, призоваха за сдържаност в изказването на хипотези.

"Не сме сигурни, че самолетът е свален от бомба, но изглежда все повече, че е така", заяви вчера британският премиер Дейвид Камерън, който вчера се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Лондон. Камерън разговаря по телефона с Владимир Путин, съобщи Кремъл. И посочи, че руският президент подчертал, че е важно да се използват данни от продължаващото разследване при оценка на причините за инцидента.

В сряда бе съобщено, че са извлечени данните от „черната“ кутия с техническите параметри на полета и предстои анализът им. Записите от другата - от разговорите на пилотите, са повредени и ще трябва повече време за разчитането им.

След като Лондон лансира в сряда вечерта версията си за бомба на борда в самолета, излетял от Шарм ел Шейх, полетите с британски туристи от египетския курорт бяха отложени. Холандия, Ирландия и дъщерните на „Луфтханза“ авиокомпании „Еделвайс“ и „Юроуингс“ обявиха, че спират временно да летят оттам. Руският премиер Дмитрий Медведев заръча на транспортния министър Максим Соколов да се вземат допълнителни мерки за сигурност за всички руски международни полети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят