Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви Били са вътре като арестанти

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Мая Манолова в Бургас: Ситуации заробват хора като вечни длъжници

Граждани стават длъжници за цял живот, заради невъзможност да обслужват кредитите си. Законът за частния фалит трябва да се подобри и да се представи на депутатите чрез председателя на НС. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова.

Тя бе на посещение в Бургас, където била сезирана за няколко случая от граждани, които са застрашени да станат вечни длъжници.

Един от случаите: човек от крайморска община теглил от банка 80 000 лева, за да дострои къщата си, но не могъл да обслужва кредита и той набъбнал до 140 000 лева. Къщата му била обявена за публичмна разпродажба на цена 200 000 лева. Тъй като нямало купувачи, цената е паднала до 60 000 лева. Което означава че след като банката вземе част от сумата, той и семейството му остават вечни длъжници. Те ще се разделят с единственото си жилище и ще остане да плащат за бъдни поколения от доходите си. По думите на омбудсмана, може да се помисли и за промени в режима на банките в случаите, в които се отпуска кредит срещу ипотека. Банката да има възможност да се удовлетворява за стойността на ипотеката, а не да търси извънредни суми. Появява се и въпросът за правомощията на частните съдебни изпълнители. Не е нормално гражданин да не може да обжалва оценката на недвижимия му имот, който е изнесен на публична продан, посочи Мая Манолова.

„Що се отнася до полицейския протест, аз лично бях сезирана първоначално от съпруги на полицаи. Това е драма, която засяга семействата на полицаите. Притеснителен е фактът, че това се случва без диалог и се съобщава внезапно, което трябва да бъде коригирано. Надявам се, че диалогът ще бъде възстановен“, заяви още Мая Манолова.

Що се отнася до проблемите на рибарите в селището Ченгене скеле край Бургас, Манолова каза, че ще съдейства за вписването му като нематериално културно наследство. Теренът ще бъде изваден от публична държавна собственост, но трябва да се даде статут и органите да идентифицират тази рибарска общност. Опора за подобен текст има в Европейския регламент 508 от 2014 година, който има приоритет пред националното законодателство.

Упражняват се хора да критикуват изборния кодекс, без дори да са го чели. Той дава всички възможности да бъде създадена нормална и адекватна организация за приемане на изборните кандидати, заяви омбудсманът. Тя отказа да коментира изборните резултати на БСП като каза, че е приключила с този етап от кариерата си и не коментира политическа сила или партия, след като вече е омбудсман.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.