Мая Манолова в Бургас: Ситуации заробват хора като вечни длъжници

Граждани стават длъжници за цял живот, заради невъзможност да обслужват кредитите си. Законът за частния фалит трябва да се подобри и да се представи на депутатите чрез председателя на НС. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова.

Тя бе на посещение в Бургас, където била сезирана за няколко случая от граждани, които са застрашени да станат вечни длъжници.

Един от случаите: човек от крайморска община теглил от банка 80 000 лева, за да дострои къщата си, но не могъл да обслужва кредита и той набъбнал до 140 000 лева. Къщата му била обявена за публичмна разпродажба на цена 200 000 лева. Тъй като нямало купувачи, цената е паднала до 60 000 лева. Което означава че след като банката вземе част от сумата, той и семейството му остават вечни длъжници. Те ще се разделят с единственото си жилище и ще остане да плащат за бъдни поколения от доходите си. По думите на омбудсмана, може да се помисли и за промени в режима на банките в случаите, в които се отпуска кредит срещу ипотека. Банката да има възможност да се удовлетворява за стойността на ипотеката, а не да търси извънредни суми. Появява се и въпросът за правомощията на частните съдебни изпълнители. Не е нормално гражданин да не може да обжалва оценката на недвижимия му имот, който е изнесен на публична продан, посочи Мая Манолова.

"Що се отнася до полицейския протест, аз лично бях сезирана първоначално от съпруги на полицаи. Това е драма, която засяга семействата на полицаите. Притеснителен е фактът, че това се случва без диалог и се съобщава внезапно, което трябва да бъде коригирано. Надявам се, че диалогът ще бъде възстановен", заяви още Мая Манолова.

Що се отнася до проблемите на рибарите в селището Ченгене скеле край Бургас, Манолова каза, че ще съдейства за вписването му като нематериално културно наследство. Теренът ще бъде изваден от публична държавна собственост, но трябва да се даде статут и органите да идентифицират тази рибарска общност. Опора за подобен текст има в Европейския регламент 508 от 2014 година, който има приоритет пред националното законодателство.

Упражняват се хора да критикуват изборния кодекс, без дори да са го чели. Той дава всички възможности да бъде създадена нормална и адекватна организация за приемане на изборните кандидати, заяви омбудсманът. Тя отказа да коментира изборните резултати на БСП като каза, че е приключила с този етап от кариерата си и не коментира политическа сила или партия, след като вече е омбудсман.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини