Международните новини до 6 часа

Стокхолм. В Швеция няма повече места за разполагане на бежанци, заяви шведският министър по въпросите на правосъдието и миграцията Морган Йохансон, предава агенция Фокус.

„Основният проблем в момента е, че броят на бежанците се увеличава по-бързо, отколкото ние сме в състояние да организираме места за тяхното настаняване. Швеция повече не може да гарантира жилище за всички пристигащи. Бежанците ще трябва да решават дали искат да останат в Германия или да дойдат в Швеция“, заяви Йохансон.

Рига. Правосъдните министри на Естония, Латвия и Литва подписаха в Рига меморандум за сътрудничество, в който са съгласували действия по искане от Русия на компенсации за нанесения върху страните им ущърб, нанесен по време на съветската окупация.

„Министрите на правосъдието на прибалтийските държави смятат, че в съответствие с международното право в случай на окупация могат да искат овъзмездяване от материален ущърб“, пише в съвместния меморандум. Като първа стъпка ще се унифицира методът за оценка на щетите. След това ще се формулира искане за изплащане на щетите в съответствие с международното право.

Правосъдният министър на Естония Урмас Райнсалу подчерта, че нито една от страните не се е отказала и не възнамерява да се отказва едностранно от исканията си.

Букурещ. Шестима души получиха наранявания в резултат на пожар, избухнал в хлебозавод в румънския град Брашов.

По време на инцидента в предприятието са се намирали 11 души. По време на произшествието работничка е паднала в дълбока 15 метра шахта. Операцията по изваждането ѝ продължи няколко часа. Освен множество счупвания жената е получила и силни изгаряния. В момента тя е настанена в реанимацията на градската болница.

„Заради повреда във вентилацията във въздуха се е събрало брашно, което е довело до пожара“, съобщи кметът на Брашов Георге Скрипкару.

По време на спасителната операция травми е получил един от спасителите. В момента пожарът е локализиран.

Кайро. Разшифрованите данни от черната кутия на разбилия се на полуостров Синай пътнически самолет А321 не са помогнали за установяването на причините на въздушната катастрофа.

Данните от апарата показаха, че в продължение на всичките 20 минути на полета всички системи на самолета са работели изправно, но след това всички апарати от системата на самолета едновременно са прекратили предаване на параметри. Експертите смятат, че подобно нещо може да се случи в резултат на разхерметизиране на салона в резултат на взрив, откъснал от фюзелажа на самолета опашната му част, в която се е намирала „черната кутия“.

Според тях, ситуацията на борда се е развила толкова бързо, че пилотите даже не са успели да реагират, затова безполезни могат да се окажат и записите на речта им.

Дамаск. Сирийската правителствена армия е започнала настъпление в северната част на провинция Латакия.

„Подразделенията на сирийската армия успешно настъпват в северната част на провинция Латакия. След унищожаването на десетки терористи е укрепен контролът над стратегическите градове Ал Фарук и Ас Сарут. Пленено е голямо количество оръжие и боеприпаси, в това число и два 120-милиметрови миномета. Армията развива своето настъпление в различни направления в района“, съобщи представителят на сирийската армия бригаден генерал Али Майхуб.

Вашингтон. Според външнополитическия съветник на президента на САЩ Барак Обама Бен Роудс Иран, въпреки своята поддържка към правителството на президента на Сирия Башар Асад, може да бъде „част от дипломатическото решение на сирийската криза“.

„Даже отчитайки съществуващите разногласия между САЩ и Иран, свързани с подкрепата от страна на Техеран към правителството на Асад, ние сме уверени, че Иран може да е част от дипломатическото решение“, каза Роудс. Според него „има място за дипломация.

Роудс също така подчерта, че САЩ както и преди са против редица аспекти в политиката на Техеран. Вашингтон обвинява Иран в „поддръжка на терористи и дестабилизираща активност в Региона“. Във връзка с това съветникът на Обама подчерта, че „режим като иранския не трябва да получи ядрено оръжие“.

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама уведоми Конгреса, че възнамерява да подпише договора за създаването на Транстихоокеанското сътрудничество.

„Уведомявам за намеренията си да встъпя в съглашението за свободна търговия, известно като Транстихоокеанско партньорство“, пише в писмо на американския президент към Конгреса. Според Обама споразумението ще „разшири възможностите на американските производители, доставчици на услуги, фермери и бизнесмени“. То също така „ще помогне да се създадат работни места в САЩ и ще помогне на американските потребители да икономисат средства чрез получаване на допълнителен избор“, пише в писмото.

Споразумението за Транстихоокеанското сътрудничество бе подписано на 5 октомври В рамките му ще бъде създадена зона за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион. Участници в споразумението са САЩ, Канада, Мексико, Перу, Чили, Япония, Малайзия, Бруней, Сингапур, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия.

Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър посети в четвъртък самолетоносачът „Теодор Рузвелт“, разположен в момента в Южнокитайско море и изрази своята загриженост от действията на Китай в региона.

Картър е бил съпроводен от своя малайзийски колега Хишамудин Хусеин. Шефът на Пентагона каза, че „съвместното посещение служи за нагледно потвърждение на американското присъствие в азиатско-тихоокеанския регион“. „Много страни от региона се обръщат към САЩ и искат от нас повече да работим с тях, за да можем да запазим мира“, каза Картър“. „Тук има много притеснения по повод поведението на Китай“, добави той.

САЩ утвърждават, че отстояват в Южнокитайско море принципите на „свободата на мореплаването“. Според тях, именно затова техните кораби нарушават 12-милната зона на рифовете в морето, които Китай смята за своя суверенна територия. Китай разглежда тези действия като провокационни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят