Махнаха скулптурата на вещица пред хасковското кметство

Скулптурата на баба Яга пред кметството в Хасково бе демонтирана в петък. Това стана няколко часа, след като новият градоначалник Добри Беливанов стъпи официално в длъжност с официална клетва, заедно с новите общински съветници. Той спечели с 28 975 гласа срещу 10 645 за кандидатиралия се за пети мандат Георги Иванов.

"Засега пластиката на вещицата от приказките ще бъде прибрана в склад. После ще обсъдим със специалисти кое ще е най-удачното място да я поставим. Все пак тя приказна героиня и би могла да бъде поставена като атракция в някоя детска площадка, например", коментира кметът Беливанов. Той допълни, че мотивите за това да бъде махната баба Яга са били отрицателните мнения на хасковлии за нея, изразени по време на срещите му с тях. Демонтирана е и бронзовата фигура на сова, символ на мъдростта. Срещу двете творения след монтирането им скочиха и представителите на Българската православна църква.

Скулптурите бяха монтирани пред Общината през май 2013 година по идея на тогавашния градоначалник Иванов. Автор е на статуята Господин Тенев - Гуспата. "Смятам да складирам фигурите в студиото си", пък заяви авторът на статуите. Негово дело е и единственият в страната и света Паметник на Завистта. През единия от мандатите на Георги Иванов бе издигната и статуята на св. Богородица. Паметникът е вписан в рекордите "Гинес".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони