Чили призна: Неруда може би е бил убит след преврата на Пиночет

Чилийското правителство призна, че поетът-нобелист Пабло Неруда може да е бил убит след преврата, с който дойде на власт генерал Пиночет, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на вътрешните работи разпространи изявление, провокирано от публикации в пресата, че смъртта на Неруда може и да не е била причинена от рак. В съобщението се признава за автентичен документ на министерството от март тази година, публикуван от испанския в. "Паис".

"Явно е възможно и много вероятно трета страна" да е отговорна за смъртта на Неруда, се заявява в документа. Министерството предупреждава, че експертна комисия по въпроса все още не е стигнала до заключение.

Неруда е известен с поезията си, но освен това той е бил ляв политик и дипломат. той е близък приятел на президента-марксист Салвадор Алиенде, който се самоубива по време на преврата от 11 септември 1973 г., воден от Пиночет.

По време на размириците в страната поетът е на 69 години и има рак на простатата. Той е травматизиран от преврата, преследванията и убийствата на негови приятели и планира да замине в изгнание. Преполага се, че в чужбина би се превърнал във влиятелен глас срещу диктатурата.

Един ден преди заминаването му е откаран с линейка в клиниката "Санта Мария" в Сантяго за лечение. Умира на 23 септември. Подозренията, че диктатурата е замесена в смъртта му, са толкова силни, че през 2013 г. останките на Неруда са ексхумирани за изследване. Не бяха открити следи от отравяне, но семейството му така и не прие резултатите. Близките му настояват за допълнително разследване, което е разрешено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят