Градската жена е двойно по-застрашена от рак на гърдата

Годишно смъртността у нас от най-честото злокачествено заболяване при жените се равнява на 10 паднали самолета

Градската жена е по-застрашена от рак на гърдата. Това съобщи пред „Труд“ доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София“ (бивша „Тина Киркова“) в месеца, посветен на активни кампании срещу най-често срещаното злокачествено заболяване при жените.

До извода доцентът и колегите му от още три болници (онкологията, ВМА и Първа градска) стигат, след като приключва проектът за изследването на 5500 учителки от София. Той е финансиран от Столичната община и е организиран лично по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова.

„Открихме 21 случая на рак на гърдата, докато през миналата година, когато изследвахме 1200 българки в района на Батак и Велинград, не се натъкнахме на нито една с карцином на млечната жлеза. Явно значение за добрите резултати е оказал природосъобразният начин на живот в планината, където напрежение няма“, посочи доц. Костов. Лекарите се спрели върху наблюдението на учителките в София, тъй като те са типичен пример за градска жена, подложена на много сериозен стрес и всички вредни въздействия, които вървят с урбанизацията. „А при градската жена се установява над два пъти и половина по-голяма заболеваемост спрямо общата за България“, обясни доц. Костов.

Изследването по проекта на Столичната община е най-големият организиран скрининг за рак на гърдата през последните 30 години. Уви, програмата, за която се говори от 2010 г. - „Спри и се прегледай“, и за която получихме близо 20 млн. лв. от ЕС, се провали. „Но нашият проект успя, защото бе основан на друг принцип - общински. А опитът ни показва, че има смисъл такъв скрининг да се инициира по места“, посочи директорът на Първа АГ болница. Призивът му към останалите кметове в страната е - общинските болници да организират прегледи по региони, т. е. кампанията да стартира отдолу нагоре, а не отгоре надолу.

Откритият рак на гърдата сред учителките в София е бил в първи стадий, а рано хванато, заболяването е лечимо. Затова е толкова важно жените редовно да отмятат задължителните според възрастта им прегледи (виж на стр. 62). А заради успешно водените кампании за профилактика на рака на гърдата в болница „Св. София“ от вече три години пациентската организация „Една от осем“ награди доц. Иван Костов.

Статистиката показва, че карцином на млечните жлези през 2011 г. е открит при 3885 българки, починалите са 1284. А последните данни са за 4107 случая годишно и за 1394, които са завършили с фатален край. „Представете си - починалите българки са толкова, все едно да паднат 10 самолета...“, каза доц. Костов. Спасение са профилактичните прегледи, а жените в риск да ходят на мамолог дори на 6 месеца. „Заболеваемостта ще падне, ако здравните звена у нас извършват организиран скрининг. Това е разковничето“, завърши доц. Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве