Кошмари с отворени очи

Сънувате кошмар. Случва ви се нещо толкова ужасно, че не можете да го опишете. Страхът пълзи по кожата ви. Отваряте очи и откривате, че ужасът, дошъл след това, е още по-голям...

Нощ след нощ Хелена Аделина се събужда, неспособна да помръдне. Тя е убедена, че в стаята й има нещо зло. То се промъква зад гърба й и шепне в ухото й. Понякога вижда тъмна фигура със светещи очи в мрака, друг път не различава очертанията на силует, но усеща чуждото присъствие.

„Слаба висока фигура с неясни черти... Различавам силует”, разказва пред британското издание “Дейли мейл” 24-годишната Хелена. „Усещането ми подсказва, че това е древно ужасяващо същество, олицетворение на абсолютното зло. Понякога се будя и не го виждам, но чувам гласа му. Говори ми за разрушение, за война и смърт. Случва се да ме сграбчи за глезените и да ме завлече под чаршафите. Боря се и всеячески се опитвам да си поема дъх.”

Това не са обикновени сънища. Всеки път на Хелена й се струва, че е напълно будна, но е неспособна да помръдне. Задушаващ страх обзема младата жена и тя е убедена, че в стаята до нея има нещо. Невинаги обаче това е мъж.

„Понякога в спалнята ми влиза жена. Тя се смее шумно, удря ме по лицето и сякаш това я развеселява все повече и повече. През цялото време чувам някакво звънене и дори когато се съвзема, звъненето продължава, въпреки че жената вече е изчезнала. Всеки път, когато се случва, си мисля, че ще продължи до безкрай, а колко всъщност трае, нямам никаква представа.”

За тези, които никога не са имали подобен тип посещения и не са преживявали кошмар, докато са будни, цялата тази история звучи абсурдна. На човек му е трудно да си представи целия ужас, който тя носи. За Хелена, студентка по филмово изкуство в Лондон, обаче положението толкова се е влошило, че момичето се ужасявало само при мисълта, че трябва да заспи.

Състоянието на Хелена не е рядкост. Хиляди са тези, които са изпитвали на свои гръб сънната парализа - ужасяващо състояние, което оставя страдащите от него неподвижни в един свят на границата на съня и будното състояние. Сънната парализа е и в центъра на новия документален филм “Кошмарът” (The Nightmare).

Най-често потърпевшите се будят уплашени, не могат да помръднат и са убедени, че някой или нещо зловещо е близо до тях. Често те виждат силуета на мъж, жена или просто на някакво неопределено същество. Някои усещат присъствието на злия дух в стаята и чувстват как нещо тежко притиска гърдите им.

Може да ви се струва невероятно, ако никога не сте го изпитвали, но феноменът е описан почти във всяка култура през вековете и се превръща в основа за много от митовете и легендите, свързани с духовете и демоните, които ни посещават, докато спим. Учените дори го свързват с вампирите, които се отбиват при жертвите си през нощта, или с инкуб – дух, който посещава жените, докато спят. С това състояние се свързват и историите за гоблина, който сяда на гърдите на хората и ги задушава.

В Япония е разпространена легендата за деца, които сядат на гърдите на спящите и крадат последния им дъх. Сънната парализа дори може да се свърже с историите за отвличания от извънземни. Професор Крис Френч от колежа “Голдсмит” към Университета в Лондон, един от водещите английски учени, изследващи това състояние, смята, че поне 30% от хората преживяват този феномен поне веднъж в живота си, а 5% страдат от него редовно. „Не е толкова рядко явление, но често хората не са чували за него”, казва той. „Изпиталите го ми се обаждат и често историята им е една и съща - страдат, но не казват на никого, защото ще ги помислят за луди. Често хората усещат нечие присъствие и имат халюцинации. Не са редки и случаите, когато чуват непознати гласове. Могат да изпитат и усещането, че нещо ги дърпа в леглото и преживяването е смразяващо. Страхът им става все по-голям и по-голям и всички са убедени, че не спят, а всичко това се случва сега и е напълно реално.

„Очите на страдащите от сънна парализа са отворени, така че за страничния наблюдател могат да изглеждат будни, но всъщност остават неспособни да се движат. След време, което на изпитващите го в момента може да им се стори като цяла вечност, способността за волево движение се връща и това може да се случи изведнъж или постепенно.

За щастие много малко страдат от такава тежка форма като Хелена, която се сблъсква със сънната парализа през първата си година в колежа. „Идеята да заспя ми се струваше толкова ужасяваща, че започнах да страдам от безсъние, разказва тя. - Това започна да ми се отразява във всичко, но не можех да споделя с никого за състоянието, в което се намирах”, спомня си тя.

Учените имат само бегла представа какво всъщност причинява сънната парализа и защо някои страдат от нея повече от други. В рамките на една нощ човек минава през 90-минутни цикли на съня и през всеки протичат различни фази на съня, обяснява проф. Френч. Една от тях е РЕМ - фазата на съня (от англ. REM - Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите). Тази фаза обикновено се свързва с по-образно сънуване. По време на РЕМ фазата е нормално мускулите на тялото да са парализирани, за да не може човек да повтаря това, което се случва в съня му. Хората си спомнят най-често сънищата, които са сънували през тази фаза. Обикновено, когато тялото ни излиза от РЕМ съня, добиваме контрола над мускулите си, преди да се събудим напълно.

При сънната парализа обаче нещо се обърква. Съзнанието се събужда, а тялото не. И в този отрязък между сънното и будното състояние образите и халюцинациите от сънищата се пренасят в реалността.

Формата им не е само една, но почти всички страдащи изпитват неописуем ужас, без значение дали виждат демони или не. Точно това кара проф. Френч да заключи, че страхът не е реакцията на мозъка на халюцинациите, а част от сънната парализа. Възможно е духовете и зловещите силуети да са просто опит на объркания мозък да си обясни страха, който изпитва, без за това да има някаква обяснима причина, смята професорът.

РЕШЕНИЕТО

Не падайте по гръб

Какъв е изходът? Според проф. Френч добрият режим е начин да се справите със сънната парализа или да я избегнете. Трябва да си набавите необходимото количество сън. Не употребявайте алкохол, кофеин и не яжте точно преди да си легнете. Опитвайте се да си лягате по едно и също време всяка вечер и гледайте да не спите по гръб. Ако спите с някого, помолете го да ви събуди, ако усети, че сънувате кошмар. „Дори да научите, че съществува такова нещо като сънна парализа ви помага да осъзнаете, че не сте луди, че при вас не идват духове или демони и че всичко ще премине, когато се събудите напълно”, допълва професорът.

Някои хора са се научили да оценяват преживяното и дори го сравняват с това да участваш във филм на ужасите. Но тези ентусиасти са малцина. Повечето са готови на всичко, за да не преживеят този ужас отново...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл