Бъчварова съкращава 2500 “безболезнено”

Бойко Борисов: Разписах още над 3,5 млн. лв. за спешни нужди в МВР

Горанов призова полицаите да не бързат да напускат

МВР ще направи “по-безболезнени” реформи със съкращаването на 2500 души от щата. Това казва министър Румяна Бъчварова на последното заседание на кабинета в сряда, според публикуваната днес стенограма. На него са приети промените в Закона за МВР, с които се създава държавна фирма за издаване на документите за самоличност и шофьорските книжки. Хората, които сега отговарят за това, ще бъдат съкратени.

Щатът на МВР е около 50 хил. Идеята е ведомството да се освободи от “нетипични за държавните органи функции” и така да се спестят пари. На същото заседание премиерът Бойко Борисов обяви, че се отказва от идеята на финансовия министър Владислав Горанов за махане на бонуса от 20 заплати при пенсиониране на полицаите. Заради това предложение униформените вече от няколко дни протестират.

Борисов не само ревизира становището на Горанов, а вчера вечерта съобщи в Пловдив, че е разписал министерско постановление да се дадат над 3,5 млн. лв. за най-неотложните и спешни нужди на МВР. Парите са за ремонт на автомобилния парк, гориво, акумулатори, зимни гуми, компютри, принтери, оборудване и отопление на помещения. “Отворил съм и специален лимит от 200 млн. лв. за нов автопарк: микробуси, автобуси, автомобили за Специалните сили”, допълни Борисов. Той бе в Пловдив на освещаването на дарение от 1500 комплекта противопожарни облекла от Канада.

Препоръчвам на всички служители да запазят самообладание и да не напускат, заяви по-рано през деня министър Горанов в парламента. Според него нямало да си намерят лесно работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика