Бизони се изнервиха от тапата на Дунав мост

Полицаи преследвали по Дунав мост нагъл превозвач на осем бизона, съобщиха от ГКПП. Българският тираджия прередил опашката от камиони към Румъния и принудил мотопатрула да го преследва по трасето, за да не причини катастрофа в колоната от автомобили. Той обаче отказал да се подчини на полицейското разпореждане и изнервил униформените служители.

При проверката се оказало, че шофьорът не носи и талона за камиона. В. С. И. отнесъл два акта за 210 лв. и наказание половин година без книжка. Случаят стигнал до съда, който намалил санкциите на 60 лв. глоба и месец без свидетелство за правоуправление. Мотивът е, че нарушенията на Закона за движение по пътищата не са големи.

Тираджията твърдял, че като българин има право на предимство при преминаването на границата с живия товар и особено в интензивния трафик на моста. Нервите му не издържали да чака заради ремонта в румънската част и решил да изпревари камионите пред него, без да се съобрази с предупреждението на полицаите. Освен това бизоните били много изнервени, затворени в каросерията.

Основният ремонт в румънския участък на Дунав мост трябва да приключи до 15 декември. Движението на автомобили сега е само в едната лента на платното и това предизвиква големи задръствания.

“Бизоните са отглеждани във ферми в Турция и са пътували за зоопаркове в различни европейски страни”, обясниха от ГКПП. Част от тях вероятно е трябвало да попълнят запасите на кланици за прясно месо, което се предпочита от ценители заради ниското съдържание на мазнини. Килограм бизонски кюфтета струва над 30 евро. Те се влагат в бургери по американски модел.

През миналата година единствената ферма за бизони в България беше ликвидирана, а прерийните животни бяха продадени на стопанство в Северна Румъния. Големите животни се отглеждат и за лов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони