Затварят „Каменица”, бирата ще се прави в Хасково

Пивоварната в Пловдив, най-старата у нас, спира производство

Заводът е в центъра на града и това ограничавало инвестициите в него

Съкратените работници ще получат между 7 и 14 заплати обезщетение

Пловдивската пивоварна “Каменица” спира работа, а пивото ще се прави в Хасково, съобщи генералният директор на компанията Марко Ниавро вчера. Собственик на фирмата от 2012 г. е канадско-американската Molson Coors Brewing Company.

“Решението бе взето след задълбочен и пълен анализ. Когато през 1881 г. в пивоварна “Каменица” е произведена първата бира на България, фабриката се е намирала в незаселена индустриална зона в периферията на града. Днес заводът е в сърцето на Пловдив, а това прави достъпа и обслужването изключително трудни и ограничава бъдещи инвестиции в производството”, посочи Ниавро.

Затварянето на фабриката ще засегнe 107 души. На 58 работници ще бъдат прекратени трудовите договори, 16 ще бъдат преназначени в Хасково. 33-ма служители ще имат временна заетост.

Хората ще бъдат компенсирани с финансови пакети, увери Ниавро. Работниците с най-малък трудов стаж ще получат 7 работни заплати, а на тези с над 20 години стаж ще бъдат изплатени 14 работни заплати.

Централата на “Каменица” АД остава в Пловдив и по тази причина няма да бъдат засегнати заетите в отделите “Търговски”, “Финансов” и “Човешки ресурси” 82-ма служители.

На мястото на сегашната Бирена фабрика в Пловдив, която е с обща площ от 34 дка, ще бъде изграден мултифункционален комплекс “Пивоварница “Каменица”. Той ще е върху 3 дка и ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант-бирария, магазин за сувенири, парк и отворена амфитеатрална сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес