Европроект затваря възлово кръстовище в Русе

Европроект за интегриран градски транспорт на Русе затваря за месец едно от най-натоварените кръстовища по булевардите "Липник" и "Цар Освободител". Причината е реконструкцията на кръговото движение и доизграждането на пешеходен подлез, съобщиха от общинската управа. При ремонта ще се обособят ленти за автобуси и за паркиране на автомобили. Трафикът ще става по обходни маршрути, като в района ще се пропуска само общественият транспорт.

Проектът се финансира с над 29 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от общинския бюджет. Той включва 8 компонента и е със срок 36 месеца. По мащабната реконструкция се довършва т.нар. пробив "Кауфланд", който трябва да е готов до края на т.г. Изгражданият жп надлез ще свърже кв. "Родина" с центъра на града. Новите улици, кръстовища и спирки ще подобрят и инфраструктурата в кв. "Чародейка".
Предвиждат се и 14 км обособени велоалеи за пешеходци. С проекта ще се въведат електронна система за таксуване на пътниците, управление на обществения транспорт и електронни информационни табла.

Кметската управа спаси на косъм проекта, защото 25 собственици на жилища в кв. "Родина" обжалваха подробния устройствен план за изменение на улична регулация от бул. "Липник" до ул. "Чипровци" в Административния съд. Три фирми предоставиха безвъзмездно на общината 3,7 дка терен по трасето, а впоследствие Темида отхвърли жалбата.
Снимка авторът

Коментари

Задължително поле