Неуспели кандидати за кметове и съветници в Русенско заливат съда

Неуспели кандидати за кметове и общински съветници заливат с жалби Административния съд /АС/ в Русе. Магистрати вече дадоха ход на делото срещу изборните резултати от вота за старейшини в парламента на крайдунавския град. Към жалбата на БДЦ се присъединиха БСП, "Народен съюз", МК "Бъдеще за Русе", Здравко Паскалиев от АБВ, Никола Стоянов и Орлин Танов от "Българска социалдемокрация".

Всички настояват да се отмени решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/, да се броят повторно гласовете и да се касират изборите. Справката в ОИК сочи, че недействителните 6809 бюлетини са достатъчни за 7 мандата в новия Общински съвет. В 51-местния парламент влизат общо 10 партии и коалиции.

ГЕРБ разчита на 21 старейшини, "Патриотите - ВМРО", БСП и Реформаторският блок имат по шестима, а АБВ - трима. С по двама представители са "Атака", БДЦ, "Българска Социалдемокрация" и ДПС, а "Глас народен" - 1.

По друго дело вота за старейшини в град Бяла обжалва и местната коалиция „Бяла 2015“. Тя твърди, че ОИК е допуснала техническа грешка. От неправилно приложения метод на Хеър-Ниимайер са разпределени неправилно мандатите за съветници по кандидатските листи.

Жалби срещу вота в АС са подали също неизбрани кандидаткметове на община Ветово, на двемогилските села Каран Върбовка и Острица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони