"София" е най-популярното име за бебе в света

София, изписвано на латиница в две вариации – Sofia и Sophia, е фаворит сред имената, които родители от цял свят избират за бебетата си, съобщава „Индипендънт”.

Името, което в превод от гръцки означава "мъдрост", носят най-често момиченца от 9 страни, сред които и Мексико, Италия и Русия. Това е вторият най-чест избор на родителите в САЩ и втори или трети в поне още 20 страни.

Лора Уотънбърг – експертът по имената, провела изследването, посочва, че името София излиза извън обсега на културата и границите. „Направо бях шокирана, че толкова много езици и култури се събират в един и същи звук по едно и също време. Предполагам, че това разкрива нещо за начина, по който културата се предава в наши дни”, каза тя.

Друг е забележителен факт е, че само преди поколение името не е било сред най-популярните, докато сега влиза в топ 25 в почти всички страни, участвали в изследването, предимно от Европа и Северна Америка.

Уотънбърг не може да обясни този феномен. Тя изтъква защо името „мъдрост” се харесва по принцип сред хората, но не може да каже защо точно сега.

Имена, вдъхновени от религията, като Мария и Йоан падат все по-надолу в класацията. Изглежда родителите искат да кръстят децата с имена, които звучат по-модерно. Това поставя и въпроса колко време ще отнеме на родителите на новородени да решат, че и София е твърде скучно име.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят