Французи смятат, че бомба е свалила руския еърбъс. На запис в черна кутия се чувал звукът от експлозията

Френски експерти, пожелали анонимност, са сигурни, че падането на руския еърбъс на Синайския полуостров не е заради техническа повреда, съобщи Би Би Си. Самолетът на авиокомпания „Когалимавиа“, летящ от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, падна на 31 октомври с 224 души на борда, като всички загинаха.

Пред френския седмичник "Поан“ човек, близък до разследващия екип в Кайро, заявил, че версията за атака с бомба изглежда най-достоверна. Според източника на записа от пилотската кабина се чува шум като от експлозия. И че не бил от взрив на двигател. Версията за атентат се допълва и от разчетения запис с полетни данни, който прекъсва внезапно. Франция е сред производителите на еърбъс и нейни експерти участват в разследването.

Късно вчера шефът на международната комисия, водеща разследването - египтянинът Айман ал Мукадам, заяви, че на аудиозаписа от кабината се чува страничен звук. Той ще бъде подложен на спектрален анализ, за да се разбере произходът му. Мукадам каза още, че все още няма заключение за причината на катастрофата. ТАСС пък цитира руски източници, близки до комисията, според които още няма потвърждение за взрив от бомба на борда.

За възможен атентат първа съобщи Великобритания, а по-късно медии съобщиха, че съвместна операция с US разузнаването засякла комуникация между джихадисти, чийто анализ стигнал до този извод. Вчера Ен Би Си обяви, че това са ликуващи съобщения между ръководители на „Ислямска държава“ в сирийския град Рака и джихадисти в Синай. Последните поеха отговорност за станалото, без да кажат как са го направили.

Египетският външен министър Салех Шукри вчера възнегодува, че някои страни не споделят разузнавателна информация за катастрофата с разследването, а с медии.

Египетската армия пое контрола върху летището в Шарм ел Шейх, но изгони оттам журналистите след публикациите, че срещу заплащане се избягват проверки. Започнала е проверка и на записите от камерите на летището, съобщи Ройтерс, цитирайки свой източник. Целта е да се види дали някой е избегнал контрол и за "необичайна активност" на полицаи или служители. Започнали са разпити на работилите на 31 октомври с руския самолет.

Русия изпрати вчера 44 празни самолета - 30 за Хургада и 14 за Шарм ел Шейх, които да извозят туристите й обратно. На тях, както и на повечето граждани на други страни, които са връщани, е позволен само ръчен багаж. Смята се, че там има около 79 000 руснаци.

Британски самолет се разминал с ракета

Британски самолет на „Томсън“ със 189 души на борда избегнал по чудо сблъсък с ракета при кацане в Шарм ел Шейх на 23 август, като пилотът направил ляв завой и тя минала на 300 м, съобщи АФП. По-късно станало ясно, че атаката не е умишлена и че по същото време имало египетски военни учения в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят