Вселенският патриарх поиска „волна програма”, църквата не отстъпва за паметника на Антим I

Вартоломей си тръгва с орден „Стара планина” и докторско звание от БАН

Българската православна църква няма да отстъпи пред Вселенския патриарх Вартоломей I, който иска да бъде премахнат паметника на екзарх Антим I, поставен в двора на българската църква „Свети Георги” в Одрин. Това стана ясно вчера от думите на Видинския митрополит Дометиан след посрещането на Вартоломей.

Вселенският патриарх отклони въпроса за паметника с думите: „Не му е сега времето.” Преди няколко месеца премахването на паметника бе официално поискано с писмо от Вселенската патриаршия. В отговор на отказа на БПЦ Вартоломей забрани на българския епископ Поликарп да служи в църквата в Одрин. От Вселенската патриаршия искат бюстът на радетеля за независима българска църква да бъде премахнат още от 2013 г., когато бе поставен по инициатива на наши сънародници.

Вартоломей беше посрещнат вчера като държавен глава и от Светия синод му дадоха официален обяд в елитен ресторант в центъра на София. Вселенският патриарх е поискал свободна програма и отмени официалното си посещение в руската църква „Св. Николай” и останалите събития.

Днес той ще възглави литургията в „Св. Александър Невски” заедно с Неофит, а вечерта ще бъде на вечеря, дадена от Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана” в качеството му на „цар на българите”. В понеделник на Вартоломей ще бъде връчено академично звание „доктор хонорис кауза” от БАН. След това ще има разговор с президента Росен Плевнелиев, който ще го окичи с най-високото ни отличие орден „Стара планина” I степен. Срещата му с премиера Бойко Борисов ще е във вторник, след което ще посети Троянския манастир „Успение Богородично”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини