Хасковлия си сложи паметник приживе, преля си го за Архангелова задушница

77-годишният хасковлия Ангел Христов Митев преля собствения си бъдещ гроб, на който дори е поставил паметната си плоча, в днешната Архангелова задушница в гробищния парк на старото пловдивско шосе. По традиция днес се почита паметта на починалите и в гробищния парк дойдоха много хора.

Сред тях бе и бившият катаджия от милиционерските времена Ангел Митев. Човекът поставил паметната плоча, на която е издълбана само датата му на раждане, но е оставено място и за деня на бъдещата кончина, до гроба на починалата си съпруга. Сложил си и снимка, с униформа от милиционерско време. „Смятам да живея до 106 години, но поставих плочата, защото искам да съм готов”, обясни бай Ангел, съобщава Haskovo.net. Въпреки че е работил в недолюбвания КАТ, и то в милиционерските времена, той е уважаван в Хасково като добър човек. Навремето дори го наричали „пеещия катаджия”, защото въвеждал ред в автомобилното движение с мегафон.

В днешния ден се отбелязва Архангеловата задушница, една от трите най-големи задушници, които Православната църква отбелязва всяка година в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил - 8 ноември.

В този ден православните християни отдават почит към към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Въпреки мъгливото и мрачно утро в гробищния парк бяха дошли много граждани, да почистят и прелеят гробовете на починалите си близки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони