Руските туристи от Египет започнаха да се завръщат у дома

Руските туристи, които са на ваканция в Египет, продължиха да се завръщат по домовете си днес, след като в последните дни възникнаха сериозни опасения за сигурността им във връзка с катастрофата на руския пътнически самолет A321 в Синай. Според една от версиите, по които се работи в момента, тя е причинена от бомба, поставена в самолета от египетския клон на „Ислямска държава“, отбелязва "Фокус".

Близо осемдесетте хиляди руски туристи, които почиват в курортите на Червено море, ще се завърнат самостоятелно в родината си. До Египет ще бъдат изпратени празни самолети, които да извозят почиващите у дома, но те ще могат да изберат кога да направят това, поясниха представителите на руските власти. „Няма да има евакуация“, заяви Ирина Тиурина, говорител на съюза на туроператорите. „Туристите ще се върнат от Египет в Русия, когато са планирали да го направят“, уточни заместникът на министър-председателя на Русия Аркадий Дворкович, който ръководи специална комисия, натоварена със задачата да наблюдава изтеглянето им.

От руския Комитет по развитие на туризма съобщават, че „данни за каквито и да е конфликти в процеса на пренасочване не са постъпвали, всичко протича спокойно и организирано“.

Голямата част от туристическите фирми, продаващи екскурзии в Египет, са публикували на своите сайтове сведения за преустановяването на всички редовни, транзитни и чартърни полети от Русия до Египет, както и за това, че в офисите на туроператорите на клиентите ще бъдат предложени алтернативни варианти за отдих. При замените, туристическите компании обещават максимално да запазят параметрите на първоначалните заявки – качество на хотела, близост до морето и други удобства.

В събота руското министерство на извънредните ситуации изпрати 44 самолета, за да върне своите граждани от двата египетски курорта Хургада и Шарм ел-Шейх, а в неделя са планирани общо 55 полета.

Същевременно мнозина решиха да се възползват от възможността да се завърнат незабавно в родината си. Полети бяха организирани до Москва и Санкт Петербург, а също и до няколко други по-големи градове. Руските власти осигуриха три полета за петербургските туристи в Хургада и Шарм ел-Шейх. През първото денонощие от организираното им изтегляне са се възползвали 647 души, последните от които кацнаха на летище Пулково в неделя малко след полунощ московско време.

Ежедневно ще бъдат превозвани между 500 и 600 клиенти на петербургските туристически фирми, които са планирали почивките си в Египет за края на октомври и началото на ноември. Очаква се до 25-ти този месец да се приберат повече от 12,5 жители на бившата руска столица. Специални самолети бяха изпратени и за багажа на руснаците, напуснали територията на Египет по-рано, а за всички, които имат въпроси, беше открита и гореща телефонна линия.

Федералната агенция по туризъм в Русия препоръча на руските работодатели да не прилагат дисциплинарни наказания към служителите им, които не са успели да се завърнат навреме от почивката си в Египет заради преустановяването на полетите до северноафриканската държава.

„В тази връзка на работодателите се препоръчва да отчитат, че подобни обстоятелства следва да се разглеждат като уважителна причина за възможно отсъствие (неявяване) на работното място“, се казва в съобщението.

„С оглед на изложеното, на работодателите се препоръчва да не предприемат по отношение на указаната категория работници предвидените в трудовото законодателство дисциплинарни мерки“, пише още на сайта.

И докато трае изтеглянето на руските туристи, разследването на причините за зловещата авиационна трагедия продължава. В съответствие с информацията, получена от бордовото записващо устройство на руския „Еърбъс А321“, до прекъсването на записа няма никаква информация за отказ на системите. Това стана ясно от съобщение, публикувано на официалния сайт на Междудържавния авиационен комитет.

„Бордовият рекордер прекратява записа за полета в процес на набиране на височина от 9400 м. До този момент полетът е протичал в нормален режим, информация за отказ на системите и агрегатите на самолета не са регистрирани“, се казва в съобщението.

В същото време медиите съобщиха, че американското разузнаване е прихванало разговор между ръководството на радикалната групировка „Ислямска държава“ в неофициалната им столица в Ракка, в който са обсъждали инцидента с А321.

„Те се радваха открито“, цитират медиите източник, който твърди, че малко преди самолетната катастрофа в Синайския полуостров е проследен доклад на организацията, в който се казва, че в региона „скоро ще се случи нещо важно“.

Служители на международното летище в Шарм ел-Шейх разкриха, че отдавна има пропуски в системата за сигурност.Сканиращите устройства на летището не функционират, проверките на пасажерите се извършват небрежно и много от забранените предмети може да бъдат пренесени на борда на самолет без сериозни препятствия. Служителите са информирали за проблемите своите началници, но съответни действия за отсраняването им не са предприети.

Египетският министър на авиацията и неговият говорител не дадоха отговор на многократните призиви за коментар на информацията. Държавният глава на северноафриканската държава Абдел Фатах Сиси заяви, че британски и египетски служители са били изпратени преди десет месеца за оценка на сигурността на летището, и те са останали доволни от резултатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят