Ален Делон посрещна в самота 80 години

Ален Делон - актьорът, по когото преди половин век въздишаха всички жени по света - и особено българките, навърши 80 години в неделя, 8 ноември.

„Честит рожден ден, мой Ален. Обичам те 80 пъти!“, му написа колежката Бриджит Бардо в писмо, което агенция Франс прес публикува. „Ти си живият символ на шедьоврите, които Франция сътвори през века, в който с теб бяхме заедно“, добави прочутата актриса, която навърши 80 години миналата година.

Между Делон и Бардо не е имало любовна история - двамата винаги са го отричали, въпреки че са като Венера и Аполон на златната ера на френското поствоенно кино. Нейната легенда започва с „И Бог създаде жената“ през 1956 г., а четири години по-късно Ален Делон изгрява във „В зенита на слънцето“, малко по-късно влиза в безсмъртния „Гепардът“ на Лучино Висконти.

ФИЛМИТЕ

Той прави велика роля в „Роко и неговите братя“ на същия италиански режисьор. Друга голяма актриса, с която си партнират - Клаудия Кардинале, разказва:

„Нашата беше една несъстояла се любовна история. Когато трябваше да се целуваме, Лукино Висконти ми шепнеше тихо на ухото: ”Клаудина, целувайте се истински, искам да видя езика…” Но и двамата не му се подчинихме. Всички бяха влюбени в Ален, толкова беше красив! Мен не ме интересуваше...”

През 70-те и 80-те той е сред най-обичаните актьори у нас с филми като „Двама мъже в града“ (с Жан Габен), “Борсалино” (с Белмондо), „За кожата на един полицай“, „Трима мъже за убиване“, „Една любов на Суан“, „Нашата история“ и др.

Делон приключи с актьорството преди 15 години и за това време се върна само веднъж на екран, за да изиграе Юлий Цезар във филм за Астерикс.

САМОТАТА

„Жива легенда“, „дивно красив“, „идеал за мъжественост“, „обект на фантазии“ - през последната седмица преди рождения ден на Делон френските медии се надпреварваха в суперлативите.

Обектът на възхвалите обаче остана ням за тях. Звездата предпочете да остане скрит зад високите дебели стени на огромното си имение в Лоаре - сам сред любимите си кучета и далеч от светската суматоха. През последните години рядко са го виждали да напуска своята крепост.

„Попитах го дали иска да организираме нещо“, разказва Мирей Дарк - жената, с която той прекара 15 години от живота си. Отговорът му бил: „Нищо, нищо, нищо!“ Актрисата, с която той е в приятелски отношения след раздялата им, го определя като „самотник“. „Той не се оплаква. Това си е негов избор. Предпочита да живее по този начин днес и това си е негов проблем. Самотата го успокоява.“

ЖЕНИТЕ

Делон винаги е заявявал, че определя себе си чрез жените в живота си:

„У тях е - през погледа на първата ми съпруга Натали (Бартелеми), или на Роми (Шнайдер), Мирей (Дарк), или на майката на децата ми (Розали ван Бремен). Там откривам мотивация да съм този, който съм, да правя каквото трябва.“ Има 3 деца - две момчета и момиче.

СКАНДАЛИТЕ

Делон винаги се е забърквал в каши от всякакво естество - от лични до политически.

Аурата на мегазвездата обаче бе помрачена през последните години - макар и приет радушно с ролята си на човек, объркан погрешно за евреин и изпратен в нацистки концентрационен лагер („Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи), Делон се превърна в един от най-високопоставените в обществото поддръжници на крайнодесния Национален фронт, основан от „скъпия му приятел от 50 години“ Жан-Мари льо Пен, отрицател на холокоста.

В този дух Ален Делон се обяви за връщане на смъртното наказание и обяви хомосексуализмът за „противоестествен“. В неотдавнашна анкета 55% го определят като „мегаломан… реакционер провокатор“.

Обърканият му личен живот веднъж дори въвлече в скандал френски президент и съпругата му. Делон не просто играе гангстери - те са също и негови приятели. През 1968 г. приятел на актьора е арестуван, след като бодигардът на звездата Стефан Маркович е открит с куршум в гърлото. Според подозренията на полицията гардът е имал връзка със съпругата на Делон Натали. Преди делото да бъде прекратено, така и до днес то е неразрешено, познатият на актьора мафиот прекарва година в затвора. По това време в т. нар. афера „Маркович“ са въвлечени и бъдещият президент Жорж Помпиду и съпругата му в контекста на зловещи слухове за секс партита и изнудване.

Ален Делон забърка допълнителна полемика и през миналата седмица, като се хвърли в защита на бившия министър Надин Морано, която заяви, че Франция е „държава на бялата раса“, която тя не иска да се превръща в мюсюлманска. „Тя имаше топките да го каже - заяви актьорът. - Шапка ѝ свалям. Хич не ми пука, казвам, каквото мисля, и ще продължавам да го правя!“

Неговата „тъмна страна“ е уловила и Бриджит Бардо, която в писмото си за рождения му ден казва още:

„Ти си двуглав орел, Ин и Ян, най-доброто и най-злото. Толкова си недостъпен и все пак толкова близо, студен, но и изгарящо горещ.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица