Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Най-малко 26 души загинаха при пореден самоубийствен атентат в Кабул

През зимния сезон БАБХ извърши 804 извънредни проверки в курортите

Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

Ох, Танев, Вазов, Моне и Мане

Бас държа, че и този дебат за образованието ще затъне в патриотарски вопли

Извинявайте за възклицанието, ама не мога да се сдържа – слава Богу, че синът ми завърши гимназия. Защото още по-горко ни, ако го бяха хванали поредните промени в образователните програми.

От съобщение на МОН например научаваме, че по лично настояване на просветния министър проф. Тодор Танев музика и рисуване вече задължително ще се учат и в горния курс. За сметка на това пък в езиковите гимназии са намалени часовете по първия изучаван чужд език. Било оставено на самите училищни ръководства да си ги включат в т.нар. избираеми предмети. Ако искат, ако преценят… И се предполагало, че правилно ще преценят.

Ами ха дано, обаче нещо се губи правилната преценка на министъра и подопечните му образователни експерти. Излиза, че според тях е по-нужно гимназистите да учат музика и рисуване, затова тези предмети са задължителни. Да научат отлично английски, немски, френски, испански е по-малозначително. Тези хора в днешната реалност ли живеят, или нейде из 70-те години, та са прегърнали идеите на Людмила Живкова за всестранно развити личности? Нима не е аксиома, че никой през 21-ви век не може да успее в живота и в професията, ако не знае поне един-два чужди езика?

Тази нелепица е само детайл от планираните промени, но показва изначалния проблем и на поредните реформи в образованието. Те се правят без цел, откъдето идва и безсмислието им. Ако има цел – българчетата да завършват гимназия, подготвени да работят професии, които се търсят на трудовия пазар, или да следват, за да надградят (много модерна дума в родната просвета) знанията и уменията си, музиката и рисуването не може да стават задължителни, а часовете по чужд език да намаляват. Защото компаниите, институциите, университетите не търсят абитуриенти, които знаят кои са Росини и Пучини или Мане и Моне. Искат даже този, когото ще наемат да кара трактор, купен за хиляди евро, да може да прочете кое копче за какво е и да не го сурне в дерето край нивата.

Това е толкова ясно, че дори шопите вече не си разказват оня виц за чужденеца, дето ги питал на най-различни езици накъде да завие, пък те не могли да го упътят. Нане рекъл, че като не знаят чужди езици, не разбират хората. А Вуте му отвърнал: “Епа он, като знае, разбра ли се с нас?”

Няма и да се разбере в близките години. Бас държа, че и този дебат за поредните образователни промени няма да бъде дали те имат цел, каква е и такава ли трябва да е, а ще затъне в патриотарски вопли. Защото има друг детайл от програмата – вече не е задължително, а министърът и подопечните му чиновници просто разчитат, че “емблематични текстове на класическата българска литература за деца като стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче” ще съхранят своето място в обучението на учениците от първи клас”. И отново някъде между Вазов, Моне, Мане и Танев ще изгубим още няколко години на децата си, които иначе много искаме да водят България напред подготвени, успешни и щастливи.

Танев: Простаци с отвертки не ни трябват

Новите проекти за учебни програми бяха огласени миналата седмица. Разбра се например, че правилата предвиждат по-малко, отколкото досега, часове за изучаване на първи чужд език в езиковите гимназии. От позиция на министерството на образованието пък научихме, че министър Тодор Танев държи музика и рисуване да се изучават до десети клас. Медиите цитираха неговите думи, че “на нас простаци с отвертки не ни трябват”.

От новите правила става ясно например, че едни знакови литературни произведения се заменят с други. В момента в 7-и клас се изучават произведения като “Опълченците на Шипка”, “Бай Ганьо на гости у Иречек”, а според новата програма те отпадат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.