Необходима ли е трета световна война?

Танц върху вулкан

Световните монополи размножават военните интервенции, преврати, изнудвания и санкции

В дълго интервю за в. “Соар” Жак Атали (съветник на френския президент Франсоа Митеран, финансист, основател на Европейската банка за възстановяване и развитие - б.р.) развива три ключови теми, които ще анализираме една по една: 1. Свободата на движение на мигранти и бежанци. 2. Опасението от “вероятна” трета световна война и обезпокоителното твърдение, че “има моменти, когато войната е необходимост”. 3. Призивът към гражданите за повече “братство”.

Атали се противопоставя на основния рефрен на Западна Европа “Ние не можем да поберем цялата мизерия на света”, като посочва нейното лицемерие. Понеже нали признаваме, че сред основните свободи първа е тази на свободата на движение. “И така, продължава той, хората ще идват и това е добре. Нуждаем се от политика за тяхната интеграция, понеже тези хора ще направят Европа водеща световна сила.”

Така значи. Целта на цялото “великодушие” е Европа да стане по-могъща от съперниците си?

Два коментара. Първо, не е никак “добре”, че толкова хора са принудени да напуснат страните си, защото мултинационалните компании ограбват ресурсите им, уповавайки се на корумпирани диктатори, блокират развитието им, подпалват войни (вкл. чрез посредници) и така мултиплицират страданието. Не съм съгласен, Атали! Свободна миграция - да! Принудителна миграция - не!

И после, какъв интерес вижда тук Атали? Вероятно изтичането на мозъци. Европа и САЩ искат да “внасят” квалифицирани работници, чието обучение не им е струвало нищо. Те обаче задръстват пазара на труда и като работят евтино, оказват натиск върху заплатите на останалите. Саркози нарече това “подбрана имиграция”. От богатите страни, разбира се. Тази политика бе лансирана в Източна Европа от европейския комисар Болкещайн, който позволи максимална конкуренция между работниците, за да нараснат печалбите.

Освен това самият Атали си противоречи. От една страна, “демаскира” Меркел: “За нея приемът на мигранти е проява на тотален егоизъм, защото това е в интерес на Германия, която беше достигнала самоубийствена ситуация и мигрантите попълват вакуума.” (Има предвид застаряващото население.) От друга страна, пък се радва: “Наблюдавах с удоволствие реакцията на белгийските работодателите, които призовават да се приемат бежанците.”

Само че тези босове го казват предвид понижаване на заплатите и социалната защита на бежанците, т.е. за да си набавят по-беззащитна работна сила. Всъщност дали ще е Меркел, белгийските босове или Атали, все тая. Всички искат да се възползват от мигрантите, за да противопоставят едни на други хората на труда и да увеличават печалбите. Никой, ,ама никой от тях не осъжда неоколониализма, който съсипва Третия свят.

Приемайки работници от Третия свят, използвани за развитието на богатите страни, “решението Атали” само задълбочава конкуренцията между тях. Такова ли ще е противопоставянето на заплахата от трета световна война?

Ние не танцуваме ли върху вулкан? Да, танцуваме, мисли Атали: “Войната приближава със сигурност, тя се подготвя. Все още може да бъде избегната, но тя се приближава.” Стръв, добре дошла за мейнстрийм медиите на Запад!

И какво може да задейства войната? Според него има “много възможности за искра, ситуацията много наподобява 1914 г. и това я прави много опасна. Поводът може да се окаже конфликт за някой остров между японци и китайци, който да предизвика намеса на американците. Може да бъде повече или по-малко случайна среща на войските на НАТО и руските войски в Латвия или Полша. Среща на САЩ и руските войски в Сирия... И понеже всичко това е възможно, вероятността поне един вариант да се осъществи е твърде голяма.”

И тази диагноза, уви, е повърхностна: проблемът не е къде може да пламне искрата, а защо? В действителност рискът от световна война има една много проста причина: мултинационалните компании в САЩ не възнамеряват да се откажат “доброволно” от световната хегемония, която им носи огромни печалби.

Тъй като доларът се държи на една ръка разстояние от военния шантаж, самото оцеляване на тези мултинационални компании е заложено на карта. Ако съперничеството на Русия и Китай се засили, стрелбата може да се окаже наложителна. Потенциални врагове са и всички народи на юг, които искат да се развиват в свой интерес, без да бъдат разграбвани.

Затова Атали не говори. Изглежда неговата консултантска фирма запазва честните си анализи само за богати клиенти. Неслучайно изтъква “края на американската империя” като причина за сегашната глобална нестабилност. Но по отношение на войната той е доста двуличен.

От една страна твърди: “Аз бях против войната в Либия и поведението на Брюксел спрямо Украйна.” Това е добре, само че от друга страна чуваме пак от него: “Аз не съм пацифист. Има моменти, когато войната е необходима при самозащита.”

Охо, класическият хит за “самозащитата”? Буш вече го използва като предлог след 11 септември до атакува Афганистан и Ирак. Холандия и Франция рециклираха същия трик, за да атакуват Сирия. И Атали ли се стяга за такъв индиански поход? Затова ли заплаши: “Както и през 30-те години, пред лицето на насилието единственият отговор е насилие и с лице към силата отговорът е сила.”

Пардон, хайде да не деформираме историята! През 30-те години ако Хитлер е бил в състояние да достигне толкова далеч, то е, защото западните сили капитулираха, след като отказаха предложения от Съветския съюз алианс. А пък САЩ изчакаха цели 4 години войната да изтощи всичките им съперници и чак тогава се присегнаха да дърпат кестените от огъня. И да се превърнат в глобална суперсила, разбира се.

Днес ключовият въпрос е: кой заплашва световния мир? Какви правомощия размножават военните интервенции, преврати, изнудвания и санкции? Коя суперсила е разгърнала над хиляда военни бази там, където има богатство? Кой поддържа ислямския тероризъм, за да дестабилизира стратегически области?

Изправени пред този хиперопасен свят, какво предлагате, Атали? “Световно правителство”?!?. Искате да кажете, че най-силните ще контролират богатствата на най-слабите и ще им налагат своите послушни лидери? Но това ще бъде пътят към Стогодишната война, не към мира. Не, благодаря, г-н Атали!

След като предупреди за опасността от трета световна война, Жак Атали премина към съвети, като призовава гражданите да действат. Този неясен призив също повдига много въпроси.

Гражданска активност? Добре, но за какво?

“Гражданинът има средствата да поеме в ръце контрола. Вярно е, че понеже пазарът се оказа по-силен от демокрацията, той има усещането, че демокрацията е станала безполезна. Но той трябва да вземе съдбата си в ръце. “

Интересно гледище, но може ли да е по-конкретно? Първо, на ниво думи. “Пазарът”, в действителност не съществува, никой никога не го е срещал. Защо не кажете просто “капиталистите”, че да ви разберем? Те все още създават законите на “пазара”, нали? Така че кажете на невежите, че 1% ще решава съдбата на 99%. После, бъдете тъй любезен да обясните за какво служи вашата “демокрация”? Ако е за това да посочи имената на мандатоносителите, които така или иначе нямат реална власт, не допускате ли, че гражданите искат малко повече? Наистина да поемат контрола на съдбата си, да решават как да работи икономиката, как да се премахне бедността и как да се възпрат войните. Накратко, да се борят децата им да живеят в един по-добър свят? Свят, в който демокрацията да е по силна от вашия 1% всемогъщи.

Като прочетох интервюто с вас, се зачудих - на една планета ли живеем аз и вие? При всички случаи, когато ти казват: “Гражданинът има средствата да поеме отговорността”, въпросът е кой го говори, от чие име и чии интереси защитава - на тези от 1% или от 99% ?

* Авторът е белгийски журналист, политически анализатор и есеист. Материалът е публикуван в сайта Investig’Аction.

Превод от френски: Милена Бойчева

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения