На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Свободни цени за сянката на плажа

Въпреки обещанията на регионалния министър Лиляна Павлова, че изборът на наематели и концесионери на плажове вече ще се обвързва с цените на чадърите и шезлонгите, това няма да се случи, става ясно от обявени в петък процедури за отдаване на пет ивици на наематели. Плажовете са в общините Балчик, Несебър, Созопол и Царево.

В проектите за договори към документацията е записано, че наемателите определят свободно цените на услугите, които предлагат. Новите стопани на петте ивици ще бъдат избрани чрез търг с тайно наддаване, а контрактите ще се сключат за период от 5 години, което значи, че в този период няма да имат таван за цените.

През август регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че занапред при концесиите за плажове кандидатите ще получават повече точки, ако предлагат по-ниски цени за чадъри и шезлонги. Такова условие обаче не е записано в петте процедури, ценообразуването изобщо не е отбелязано като критерий. Обещанието на Павлова беше дадено в отговор на искания от хотелиери държавата да регулира цената на сянката, която варираше в широките граници от 5 до 60 лв. на различни плажове това лято.

В проектодоговорите за петте обекта е записано още, че наемателите ще трябва да осигурят свободен достъп до ивиците. Освен това поне 50% от територията на пясъчната ивица трябва да е свободна, за да могат хората безплатно да разполагат свои плажни принадлежности.

Желаещите да наемат някоя от петте ивици могат да кандидатстват по процедурата до 7 декември. Най-висока е цената на плажа „Вая“ в Несебър – 35 227 лв. на година без ДДС, а най-ниска на плажа „Варвара“ в Царево – едва 1582 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.