Полицаите победиха, но не могат да повярват

Хиляди служители на МВР, пристигнали от цялата страна, блокираха парламента

Хиляди полицаи, пожарникари, надзиратели и военни от цялата страна окупираха жълтите павета пред парламента с лозунги “Не погребвайте МВР” и “Искаме да видим бъдещето си в България”. Протестът им бе срещу орязването на социалните придобивки, за което те научиха от преходните и заключителните разпоредби на внесения проект за бюджет за 2016 г. Час-два преди да започне митингът, политици от ГЕРБ обявиха, че няма да гледат спорните параграфи. Но от синдикатите заявиха, че българските полицаи често са били лъгани от политиците, затова остават с едно наум дали обещанията ще бъдат спазени и насрочиха нов протест за четвъртък, когато финансовата комисия на парламента започне да гледа бюджета на първо четене.

Ченгетата се събраха навръх професионалния си празник - Деня на св. архангел Михаил. Митингът им започна с едноминутно мълчание за загиналите им колеги, а след това надзирателка от Софийския затвор изпя химна “Мила Родино”.

“Обединен народ не може да се победи”, заяви шефът на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов. Въпреки постигнатото съгласие полицай от Раднево взе думата, за да заяви пред множеството: “До последно ще стоим тук, боим се да не ни излъжат.”

Сръбски полицай вчера обяви, че се възхищава на българските си колеги, които се надигат като един за правата си. “В Сърбия, ако един полицай застане пред журналисти, ще бъде наказан”, каза гостът от Белград.

В знак на солидарност до полицаите се изправиха и надзиратели, и военнослужещи. “Здравейте бе, тарикати! Радвате ли се? Доста сме израснали. Преди година бяхме смешници, днес вече сме тарикати. Ние всъщност не сме тарикати, ние просто не можем да си ползваме отпуските заради недостига на служителите в полицията, пожарната и затворите. Затова работим като през турско - ангария”, обяви шефът на синдиката на надзирателите Иван Петров. Той обясни, че реформата в правосъдието е съкратила 10 процента от служителите в местата за лишаване от свобода.

Протестът приключи за около 2 часа и полицаите от цялата страна тръгнаха да се прибират с автобуси и лични коли.

В нощта срещу митинга

10 души, подготвящи се да извършат провокации по време на протеста на полицаите, са арестувани в операция, проведена в четири града в нощта срещу неделя. Това съобщиха вчера от МВР.

Замислите да бъдат предизвикани безредици, включително и с използване на оръжие, били засечени в социалните мрежи и във форуми с ограничен достъп в интернет през последните няколко дни. Нито един от задържаните не е служител на МВР, въпреки че някои са се представяли за полицаи. По непотвърдена официално информация ставало дума за футболни фенове, които се готвели да дойдат с качулки пред парламента и да се бият със служителите на реда.

Източници от МВР категорично опровергаха слуховете за план да бъде разграбен склад за оръжие в Карлово. Задържаните са от София, Пловдив, Варна и Бургас и тепърва ще се изяснява дали са били част от организирана провокация, или само са се правили на интересни.

Разследването се води под надзора на Върховната касационна прокуратура.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова:

Оттегляме текстовете от преходните разпоредби

“Разбрахме се да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента.” Това заяви вчера депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова, шеф на комисията по бюджет и финанси. Тя, зам.-шефът на Народното събрание Димитър Главчев и други депутати участваха вчера в безпрецедентна среща на ръководството на МВР с представители на полицейските синдикати. Заседанието се проведе няколко часа преди националния протестен митинг на полицаите.

На практика бе прието най-важното условие на протестиращите - параграфите от 10 до 16 изобщо да бъдат отхвърлени и да се започнат преговори за реформи в МВР, които да се случат със съгласието на синдикатите.

“В момента в Народното събрание е внесен проект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите за определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, каза още Менда Стоянова.

“Ще търсим по-дълга перспектива за реформата в МВР”, добави министър Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова:

Ще има наказания

за протестиращи

“Обсъжданията се провеждат сега, защото нямахме информация за конкретните текстове предварително, за да можем да ги проведем. В нито един момент не сме се отказвали от диалога”, посочи вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя отрече да има натиск към протестиращи служители. “Ние сме длъжни да направим проверка за това кой е участвал, дали поведението, което възмути голяма част от гражданите, е от наши служители, или не. Ако има такива, те трябва да получат съответните административни или дисциплинарни наказания”, каза още министърката.

По думите й срокът на проверките е до месец. “Това по никакъв начин не е натиск върху определени хора”, заяви тя.

Европейският полицейски синдикат:

Стигна се до ръба на приемливите граници

“Изтеклите предложения на правителството за условията на труд създадоха вълна от възмущение и гняв сред служителите, работещи в сферата на сигурността в България”, заяви президентът на Европейския полицейски синдикат (EПС) Герит ван де Камп от Холандия.

“Взетото решение, без да е консултирано със синдикатите, бе предоставено за одобрение от националния парламент. Рисковете за социалната безопасност и здравето на полицаите, пожарникарите, надзирателите и служителите в отбраната достигнаха до ръба на приемливите граници”, добавя Камп и настоява да не се приемат никакви мерки за ограничения, които могат да застрашат сектор “Сигурност”.

Соцлидерът Михаил Миков:

Не се поддавайте

на провокации

“От БСП категорично се противопоставяме на опитите българите да бъдат настройвани срещу своята полиция и призоваваме никой да не се поддава на провокации. Освен полицаи вие сте и граждани, които имат правото да отстояват социалните си постижения и придобивки. Правете го достойно и законосъобразно и обществото ще ви подкрепи!” Това заяви вчера соцлидерът Михаил Миков в обръщение към униформените по случай празника на полицията.

Той подчерта, че тази година думата “честване” не е съвсем подходяща за МВР и благодари на полицаите, които се изправят “срещу жестоките проявления на разкъсваното от неравенства общество”.

1500 напускат системата преди реформите

Около 500 са рапортите за напускане на МВР през последните дни и още към 1000 отпреди това, което не се различава съществено от предишни периоди, съобщи вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова. Според синдикатите, още преди да са започнали преговорите за реформи, излезлите от системата ще надхвърлят 1500, което ще доведе до натоварване за тези, които остават в РПУ-та, пожарни и гранични служби.

Според плановете за преструктуриране на МВР около 2000 чиновници от паспортните служби и регистрацията на автомобили ще бъдат обособени в държавна фирма за услуги извън ведомството.

По данни на ООН България е на осмо място в света по брой на полицаи на глава от населението, а според Евростат за миналата година страната ни е отделила 7% от държавния бюджет за издръжката им. Това ни нарежда на второ място в Европейския съюз след Словакия.

“Не можеш да бориш престъпленията с администрация вместо с инвестиции. Тъй като има много хора, ако има проблем на границата, струпваме хора на границата, ако има проблем на стадиона, струпваме хора на стадиона. Единственото, с което разполага министерството, не е капитал, а хора и просто ги струпва на различни места, което не е ефективно”, коментира вчера Петър Ганев от “Института за пазарна икономика”.

Вдовицата на баретата Емил Шарков:

Животът на един полицай струва 11 000 лв.

“Всеки път, когато полицаите излизат на работа, техните близки се притесняват за живота им. Животът на всеки един полицай е оценен на 11 000 лева. Това е сумата, която ще получат близките на служителите на МВР, които са загубили живота си по време на работа.” Това сподели съпругата на убития командос Емил Шарков Милена. Баретата издъхна при полицейска акция в Лясковец през 2014 г., след като бе гръмнат от барикадиралия се в дома си Петко Петков.

Шаркова обяви още, че подкрепя полицейското недоволство, тъй като 95 процента от полицаите, които протестират, са глави на семейства.

“Назрял е моментът за промени. Разклатеното уважение на обществото към МВР се дължи на различни фактори, например девалвация на ценности. Редовите полицаи са жертва на всички действия на управляващите”, каза още вдовицата на командоса.

Тя сподели, че все още никой от МВР не й дал отговор защо се стигнало до смъртта на съпруга й. “Очаквам най-тежкото наказание за Петков - доживотен затвор”, каза още Шаркова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право