Цветан Цветанов - второто "Аз"

Редица сходства обуславят хармонията между премиера и дясната му ръка

Ако се наложи нагледно да обясним израза второ „Аз”, веднага ще дадем пример с взаимовръзката между Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Цветанов е второто “Аз” на премиера! - единодушна е широката общественост. И макар вече да не му е вицепремиер, той неизменно е негово второ “Аз”. Преди броени дни за пореден път публично го потвърди пред Нова тв. “Премиерът винаги е прав” - каза.

Ето защо е уместно да разглеждаме неговия образ в контекста на “Аз №1”.

За разлика от “двуликия Янус”, който според художествените инвенции има две различни физиономии, всяка посвоему непривлекателна, в случая с нашите две “Аз” имаме редица сходства, които обуславят хармонията помежду им. Признаците се откриват още в дополитическите им биографии. И двамата са с подчертано влечение към физическата култура и спорта. Борисов - към бойните изкуства, Цветанов - към лекоатлетическите дисциплини. Още в тези предпочитания откриваме заявка за характера на управленското им поведение в бъдеще. Премиерът е издръжлив и ловък в хватките като източен боец, докато Цветанов е упорит, целенасочен и волеви като олимпийски атлет. В негово лице публиката намира потвърждение на извода, че хората, които продължително и задълбочено са се занимавали с физическа култура, добиват качества, каквито кабинетният живот не съгражда. Например това отличително за Цветанов чувство за дисциплина и организация, на които партия ГЕРБ в значителна степен дължи изборните си успехи. Разбира се, тези заслуги биха били немислими без прочутата харизма на главното “Аз”. И натрупаният опит по строева подготовка от практикувалия учител по физкултура г-н Цветанов, би се оказал безполезен.

           

Не е за пренебрегване и находката на Провидението да събере двамата мъже на властта в Министерството на вътрешните работи - единия като негов главен секретар, другия като оперативен помощник. Какво по-подходящо място за срещата на двама силни мъже от едно силово министерство?

Цветан Цветанов вероятно изпитва неизтляваща носталгия по тези времена и по това ведомство, което той оглави и ръководи като министър. Едва ли случайно са изтървани думите, изречени по повод ненадейно запротестиралите полицаи: “Не е нормално да блокираме кръстовища по този начин, защото това ограничава правата на другите хора, които нямат никаква вина.” В тях усещаме привкуса на едно топло наставничество, една бащинска горчивина, споделена у дома, в министерството...

Тук логически възниква въпросът - дали някъде дълбоко в душата на второто “Аз” не се таи ревност към неговата сегашна приемница на високия пост - Румяна Бъчварова. Разни коментатори твърдят, че в последните смутни за властта дни, когато се блокират кръстовища и витаят заплахи за саботаж на властта, Цветанов подливал водица на министърката с изявления от сорта: “Има нарушена комуникация между ръководството на Министерството на вътрешните работи и синдикатите.” Или пък ехидно подхвърленото по адрес на госпожата: “Ще имаме решение на вътрешната парламентарна комисия да изслушаме вътрешния министър Румяна Бъчварова, когато е в България...” Демек тя не се свърта на мястото си, и оттук и бакиите във ведомството.

Да роптае срещу задграничните воаяжи на управляващите е характерно за човека от народа. А Цветанов е такъв - народен човек като премиера. И затова охотно и неуморно снове из страната преди избори и си говори с електората простичко и понятно. “Не може да искаме да бъдем идентични със силна Европа, а в община Искър да цари страх... ГЕРБ не познава лостовете на страха...” Поднасят Цветанов, че се изказвал неясно и с недовършени изречения. Да си гледат работата. Теософите нали са рекли, че “думите са дърветата на гората, в която скита нашият ум”. В една гора всеки може да се заблуди. Освен това има кой да довършва изреченията - първото “Аз”.

Съден и оправдаван

Цветан Цветанов е министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов (2009). Ресорен вицепремиер, отговарящ за сигурността. Дейността му като министър предизвиква разследвания и прокурорски проверки. Срещу него са повдигнати обвинения и заведени дела, част от тях приключили с оправдателни присъди на първа инстанция.

За него

Цветанов ми е фаворит

Цветан Цветанов винаги ми е бил дясна ръка и за него винаги съм казвал, че ми е любим. Радвам се за него, но ако сте ме отписали, грешите.

(по повод нарасналия рейтинг на Цветан Цветанов)

Аз гарантирам, че Цветан Цветанов не се е подвел и не е правил тези неща. Рано или късно истината за това ще излезе наяве. (по повод скандала с незаконното подслушване)

Бойко Борисов, министър председател на България

Сериозният ангажимент на България е впечатляващ

“Сериозният ангажимент на България да се справи с корупцията по високите етажи и организираната престъпност е впечатляващ. Още при първата ни среща през септември 2009 г. бях впечатлен от реформите, които българското правителство предприема по отношение на институциите, свързани със закона.

Бях силно заинтригуван от вашето описание на сериозните предизвикателства, пред които са изправени българските съдебни органи. Създаването на силна съдебна система, отговорна пред всички граждани, като същевременно запазва съдебната си независимост, е важна стъпка за изграждането на правните институции.

Писмо на Дейвид Джонсън, помощник държавен секретар на САЩ до Цветанов

Голям човек и професионалист

Във ваше лице аз видях един голям човек и професионалист, който реално допринесе за развитието на сътрудничеството между нашите два народа. Благодаря за подкрепата, за съвместната работа и за възможността заедно, в качеството му на министър на вътрешните работи, да надградят и задълбочат връзките между двете държави.

Писмо на Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в България

Той е в криза на собствения си провал

Цветан Цветанов е в криза на собствения си провал поради невъзможността да се справи с Октопода... Чух Цветан Цветанов да казва, че живеем в държава, превзета от олигархията. Да сте видели, щом сме превзети, някой от тези, които наричаме олигарси, проснат по корем да диша тежко, за да бъдем отвоювани? Не сте и няма да видите.

Д-р Николай Михайлов, психиатър

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи