Откриха мъртви туристите на Крушунските водопади - жертвите са българката Катя и англичанинът Иън (обзор)

Държавата отказала чистене на реката

Кметът на Летница: Резерватът е опасно място

След три дни издирване телата на затрупаните двама туристи бяха намерени край Крушунските водопади. Жертвите са българката Катя Павлова (45 г.) и англичанинът Иън Джонсън. Катя се прибрала от Лондон у нас за едноседмична почивка, а Иън е неин приятел.

Акцията по издирването на двамата продължи над 40 часа и в нея се включиха пожарникари и спасители от Ловеч, Монтана, Велико Търново, Плевен, София и Троян. Според първоначалните данни туристите са загинали почти веднага и не са имали шанс.

В петък върху тях се свлякоха 200 куб. м пръст и камъни. Оцеля придружителката им. В момента на срутването тримата туристи са били на мост, част от екопътеката. Мястото на инцидента е недостъпно за мощна техника и затова издирването се проточи.

Резерватът “Крушунски водопади” е държавна собственост, а община Летница е отговорна за поддръжката на екопътеката и съоръженията към нея. Кметът на Летница д-р Красимир Джонев каза, че екопътеката е направена по проект на областната управа в Ловеч и е минала проверка от екоминистерството. Джонев добави, че община Летница е кандидатствала да почисти коритото на реката през лесопарка, но държавата е отказала.

“Резерватът “Маарата” е с най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове и басейни, т.е. диво място и като такова тя крие опасности с непредвидими последици за посетителите й. За да бъдат ограничени опасностите, трябва или достъпът на хора до водопадите да бъде ограничен, или скалите да бъдат обручени”, смята кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини