Разследват персонала на летището в Шарм ел Шейх

90% сигурност, че руският еърбъс е взривен с бомба

Срещу рушвет от 10 евро пускали с оръжие и наркотици в самолетите

Египетските власти са започнали разследване на целия персонал на летището в курорта Шарм ел Шейх, който е бил в контакт с руския еърбъс, разбил се миналата събота на Синайския полустров, съобщава в. "Обзървър".

В катастрофата загинаха всичките 224 души на борда.

Подозренията към летищния персонал потвърждават версията, че самолетът е бил взривен с бомба. Вчера от разследващия катастрофата екип съобщиха, че са 90% сигурни, че взривно устройство е гръмнало на борда на лайнера малко преди разбиването му. Но не уточниха защо не са 100% сигурни за бомбата. Ден по-рано бе съобщено, че в последната секунда от звуковия запис на черната кутия се чува страничен шум, който ще бъде изследван със спектрален анализ, за да се установи произходът на звука.

Малко след падането на самолета отговорност за това пое египетският клон на "Ислямска държава", но не посочи как го е свалил.

Ако бомба наистина е била качена в самолета, то тя е била пропусната от служители на летището. Анонимни такива разкриват пред АП, че мерките за сигурност са били на твърде ниско ниво. Срещу рушвет от 10 евро всеки пътник можел да вкара багажа си в самолет, без да му бъде направена проверка. "Не мога да ви изброя колко пъти съм хващал чанта, пълна с наркотици или оръжия, която е била пусната от служители на летището срещу 10 евро", споделя сътрудник по сигурността на аеропорта в Шарм ел Шейх. А британски туристи разказали, че им предлагали срещу 30 долара да заобиколят дългите опашки за проверки.

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович каза, че Москва ще прати експерти, които да проучат дали египетските летища имат нужда от засилване на контрола. Новината дойде на фона на усилията на Русия и Великобритания да приберат свои граждани от египетски курорти. Дворкович посочи вчера, че за изминалото денонощие от Египет са прибрани 11 000 руснаци. Лондон посочи, че са прибрани 3300 британци, а до късно снощи трябваше да бъдат репатрирани още 1700.

Вчера Санкт Петербург почете жертвите с църковен звън от катедралата, чиито камбани бяха ударени 224 пъти, колкото са загиналите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят