Десните сили в Хърватия печелят изборите, готвят коалиция

Провелите се в неделя в Хърватия парламентарни избори, по предварителни данни, са завършили с победата на опозицията, която с незначителна преднина води пред управляващата партия на министър-председателя Зоран Миланович, съобщава РИА Новости, предава Фокус.

Според данните на Държавната избирателна комисия, „Патриотичната коалиция“ на Хърватския демократичен съюз (HDZ) получава 61 мандата в парламента от 151 депутати, а коалицията на Социалдемократическата партия (SDP) „Хърватия расте“ – 51 места. Така десните политически сили имат по-голяма обществена подкрепа, отколкото лявоцентристките, но за да формират парламентарно мнозинство от минимум 76 места им е нужна подкрепата на по-малките партии.

Най-желан партньор за коалиция е движението „Мост“, лидер на който е 36-годишният психиатър Божо Петров. С 19 места в парламента „Мост“ е третата политическа сила и голямата сензация на изборите.

Данните на избирателната комисия показват, че необходимия ценз от 5 % са прескочили още няколко партии и движения. Техните мандати също могат да послужат за формирането на парламентарно мнозинство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят