Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Пиян и пребит мъж зарязан на междуселски път

Внучката на Ванга омъжи дъщеря си (СНИМКИ)

Хотел “Риц” в Париж разпродаде обзавеждане за 7,3 милиона евро

Цачева: За България Казахстан е важен партньор

За България Казахстан е важен партньор и бихме желали да развиваме дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с акцент върху икономическото сътрудничество, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на среща с председателя на Мажилиса на парламента на Казахстан Кабибулла Кабенович Джакупов. Между двете страни няма открити и нерешени въпроси, но съществуват неизползвани възможности и перспективи за разширяване и задълбочаване на отношенията, допълни тя, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на първо официално посещение в Казахстан. Цецка Цачева благодари за поканата и посочи, че визитата се осъществява в година, свързана с важни за Казахстан годишнини – 20-годишнината от приемането на Конституцията, 20-годишнината от образуването на Асамблеята на народа на Казахстан и 550-годишнината от образуването на Казахското ханство.

Председателят на парламента отбеляза близостта и общото между двата народа и допълни, че е много важно да сме обърнати към днешния ден и към бъдещите ни икономически отношения. Цецка Цачева посочи, че българските селскостопански, хранително-вкусови и фармацевтични продукти могат да присъстват на казахстанския пазар. Строителството и туризмът също са сред областите от взаимен интерес.

През 2014 г. близо 10 000 граждани на Казахстан са посетили българските Черноморски курорти. За това е допринесла и чартърната програма от Алмати и Астана до Бургас, посочи председателят на парламента и подчерта, че за нас е изключително важно да бъде подписано споразумение за въздушни съобщения между двете страни. Цецка Цачева отбеляза, че България предлага чудесни възможности за развитието на морския, зимния, балнеоложкия и културния туризъм, както и че страната ни е създала отлични условия за привличане на чуждестранни инвестиции.

Председателят на Мажилиса на парламента на Казахстан Кабибулла Кабенович Джакупов приветства българската парламентарна делегация. Той информира българските депутати, че пред Казахстан и неговия народ стоят пет задачи, сред които са формиране на съвременен професионален държавен апарат, достъпна съдебна система, икономически ръст и индустриализация. Тези задачи ще бъдат реализирани чрез Плана на нацията „100 конкретни стъпки“ и парламентът работи за приемането на необходимите закони.

Двамата председатели подписаха Меморандум за сътрудничество между Народното събрание на Република България и Мажилиса на парламента на Република Казахстан. С документа парламентите на двете страни се ангажират да способстват за развитие на сътрудничеството между България и Казахстан в политическата, търговско-икономическата, научно-техническата, социално-културната, хуманитарната и други сфери, представляващи взаимен интерес. В него се отбелязва, че Народното събрание на Република България и Мажилисът на парламента на Република Казахстан отдават голямо значение на развитието и укрепването на традиционните отношения на приятелство, взаимно разбиране и сътрудничество между България и Казахстан, основани върху принципите на доверие, уважение на правата и интересите на своите държави и народи.

Парламентите се споразумяха да развиват междупарламентарното сътрудничество, да способстват за разширяване на договорно-правната база на двустранното партньорство, да съдействат за установяване на постоянни връзки между комитетите, комисиите и депутатските групи, да обменят опит в парламентарната дейност, както и да развиват парламентарното сътрудничество в многостранен формат.

В състава на парламентарната делегация са народните представители Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на Групата за приятелство с Казахстан; Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека и член на Групата за приятелство с Казахстан; Четин Казак, заместник-председател на Комисията по правните въпроси и член на Групата за приятелство България – Казахстан; Борислав Миланов, заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на групата за приятелство България – Казахстан; Борис Ячев, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Групата за приятелство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.