На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Цачева: За България Казахстан е важен партньор

За България Казахстан е важен партньор и бихме желали да развиваме дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с акцент върху икономическото сътрудничество, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на среща с председателя на Мажилиса на парламента на Казахстан Кабибулла Кабенович Джакупов. Между двете страни няма открити и нерешени въпроси, но съществуват неизползвани възможности и перспективи за разширяване и задълбочаване на отношенията, допълни тя, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на първо официално посещение в Казахстан. Цецка Цачева благодари за поканата и посочи, че визитата се осъществява в година, свързана с важни за Казахстан годишнини – 20-годишнината от приемането на Конституцията, 20-годишнината от образуването на Асамблеята на народа на Казахстан и 550-годишнината от образуването на Казахското ханство.

Председателят на парламента отбеляза близостта и общото между двата народа и допълни, че е много важно да сме обърнати към днешния ден и към бъдещите ни икономически отношения. Цецка Цачева посочи, че българските селскостопански, хранително-вкусови и фармацевтични продукти могат да присъстват на казахстанския пазар. Строителството и туризмът също са сред областите от взаимен интерес.

През 2014 г. близо 10 000 граждани на Казахстан са посетили българските Черноморски курорти. За това е допринесла и чартърната програма от Алмати и Астана до Бургас, посочи председателят на парламента и подчерта, че за нас е изключително важно да бъде подписано споразумение за въздушни съобщения между двете страни. Цецка Цачева отбеляза, че България предлага чудесни възможности за развитието на морския, зимния, балнеоложкия и културния туризъм, както и че страната ни е създала отлични условия за привличане на чуждестранни инвестиции.

Председателят на Мажилиса на парламента на Казахстан Кабибулла Кабенович Джакупов приветства българската парламентарна делегация. Той информира българските депутати, че пред Казахстан и неговия народ стоят пет задачи, сред които са формиране на съвременен професионален държавен апарат, достъпна съдебна система, икономически ръст и индустриализация. Тези задачи ще бъдат реализирани чрез Плана на нацията „100 конкретни стъпки“ и парламентът работи за приемането на необходимите закони.

Двамата председатели подписаха Меморандум за сътрудничество между Народното събрание на Република България и Мажилиса на парламента на Република Казахстан. С документа парламентите на двете страни се ангажират да способстват за развитие на сътрудничеството между България и Казахстан в политическата, търговско-икономическата, научно-техническата, социално-културната, хуманитарната и други сфери, представляващи взаимен интерес. В него се отбелязва, че Народното събрание на Република България и Мажилисът на парламента на Република Казахстан отдават голямо значение на развитието и укрепването на традиционните отношения на приятелство, взаимно разбиране и сътрудничество между България и Казахстан, основани върху принципите на доверие, уважение на правата и интересите на своите държави и народи.

Парламентите се споразумяха да развиват междупарламентарното сътрудничество, да способстват за разширяване на договорно-правната база на двустранното партньорство, да съдействат за установяване на постоянни връзки между комитетите, комисиите и депутатските групи, да обменят опит в парламентарната дейност, както и да развиват парламентарното сътрудничество в многостранен формат.

В състава на парламентарната делегация са народните представители Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на Групата за приятелство с Казахстан; Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека и член на Групата за приятелство с Казахстан; Четин Казак, заместник-председател на Комисията по правните въпроси и член на Групата за приятелство България – Казахстан; Борислав Миланов, заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на групата за приятелство България – Казахстан; Борис Ячев, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Групата за приятелство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.