На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Синдикален шеф: Учителската професия е по-рискова и стресираща от полицейската

Учителската професия е по-рискова и стресираща от тази на полицаите. Ако държавата и МОН не предприемат мерки в посока защита на учителите и учениците, то събитията, като убийството на ученичка и посегателството към учителката в 12-то училище в Сливен, ще станат чести явления. Това заяви пред Дарик председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

По думите му държавата и общините са абдикирали от осигуряването на пропускателния режим и не е осигурена адекватна защита в българското училище.

„Няма финансови средства за организиране на охраната в училищата и директорите ползват от средствата за заплати на учителите и служителите, за да я осигурят. И тъй като средствата са оскъдни, то и охраната е лесна за преодоляване при набезите на опасни за учебното заведение прониквания“, обясни Петров.

В тази насока Синдикат „Образование“ ще предложи да бъде забранено влизането и да бъдат заключени дворовете на учебните заведения за външни лица, в това число и родители, които не са заявили своевременно за своето посещение.

„В училищните дворове много често влизат и остават за неопределено време външни лица, което крие опасност за живота и здравето на учители и ученици“, каза още председателят на синдиката.

Той бе категоричен, че е необходимо да се предвидят достатъчно финансови средства от държавата за организиране на охраната в училищните коридори и прилежащите училищни дворове и спортни площадки и назначаване на охранители и портиери във всички учебни звена.

Петров отбеляза, че в обемния нов Закон за предучилищното и училищното образование не е намерено място за статута и визията на училищната сграда и двор и посочи че е наложително да се внесат поправки, с които те да се заключват и охраняват, за да могат учители, родители и ученици да бъдат спокойни при учебно възпитателния процес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.