Зодиите в секса

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Богаташи раздадоха „научни оскари“

Премии за $21,9 млн. за биолози, физици и математик

Гимназист получи $400 000 за стипендия, за учителя и за школото си

На церемония в Калифорния бяха раздадени най-големите премии (общо $21,9 млн.) за научни открития – наградите „Пробив“, финансирани от едни от най-големите имена в Силициевата долина. Седем приза бяха по $3 млн., като един си поделят 1370 физици, $500 000 си разделят 8 млади учени, а $400 000 получи гимназист.

Наградите „Пробив“ са основани през 2013 г. от Сергей Брин от „Гугъл“, бившата му съпруга Ан Вожицки, Джак Ма от „Алибаба“ и жена му Кати Чжан, руския интернет предприемач Юрий Милнер и съпругата му Юлия и Марк Зукърбърг и жена Чу Присила Чан. Лауреатите се избират всяка година от комисия на предишните победители.

Церемонията по връчване на наградите в „Хангар уан“ в изследователски център на НАСА в Маунтин вю наподобяваше по бляскавост тази на оскарите.

В категорията „Биология“ Карл Дейсерот от Станфорд и Ед Бойдън от Масачузетския технологичен институт получиха по $3 млн. за откритията в оптогенетиката за процес, при който неврони се включват и изключват чрез светлина.

По толкова получиха Джон Харди от Лондонския Юнивърсити колидж за откриване на мутация в ген, водеща до развитие на алцхаймер, и Хелън Хобс от Югозападния медицински център на Тексаския университет за генни вариации, свързани с нивото на холестерол. Както и известният палеогенетик Сванте Паабо от Института по еволюционна антропология в Лайпциг, „възкресил“ геноми на неандерталци, денисовци и други древни хора. Единствената награда по математика (пак $3 млн.) бе присъдена на Иън Агол от Калифорнийския университет в Бъркли за значителен принос в изследването на топологията на многомерните пространства и теория на групите. Пет международни лаборатории по физика или около 1370 учени си поделят $3 млн, защото през лятото на 20015 г. окончателно потвърдиха вариациите на елементарната частица неутрино.

Гимназистът Райън Честър (18 г.) от Охайо получи $250 000 за стипендия за 7-минутно видео, обясняващо специалната теория на относителността на Алберт Айнщайн, неговият учител по физика – $50 000, защото го е вдъхновил, $100 000 ще отидат за лаборатория в гимназията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.