Арестуваха дъщерята на Цар Киро с 2 кг хероин

Община Велико Търново превърна с 820 000 лева изоставена сграда в комплекс за социални услуги Кризисният център ще приютява жертви на домашно насилие

Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при атаката в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Над 41 млрд. лева държат на депозит домакинствата

Депозитите на домакинствата продължават да се увеличават и в края на септември вече са 41,078 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. Три месеца по-рано българите държаха на влог 40,5 млрд. лв., или нарастването им е с 1,2%.

На годишна база увеличението е с 4,8%, според данните на централната банка, публикувани вчера.

Само за три месеца броят на изтеглените заеми за над 1 млн. лева от физически лица се увеличава с 20, показва още статистиката на БНБ. В същото време намаляват депозитите за над 1 млн. лева – със 74 броя за последните 12 месеца. От 1 юли до 30 септември са разкрити 24 нови депозита за над 1 млн. всеки, като общият размер на най-големите влогове достига 1,5 млрд. лева.

Продължават да растат гарантираните по закон депозити, като те се увеличават във всички категории от 2500 лева до 200 хил. лева. В сравнение с третото тримесечие на миналата година най-много се спестяват суми на стойност между 40 и 50 хил. лева.

Кредитите на домакинствата към края на септември намаляват с 1,4% като стойност и с 0,9 на сто като брой. Най-голямо е намалението в категорията заеми между 1000 и 2500 лева. Единствените кредити, които растат, са най-малките – до 1000 лева, и най-големите – над 1 млн. лв.

При фирмите депозитите и като стойност, и като брой нарастват на годишна и на месечна база. При кредитите обаче расте само броят им, но не и размерът. Напротив, заемите на дружествата като стойност са намалели с 14,2% спрямо септември 2014 г. Увеличението при депозитите е 3,8 на сто.

Най-голямо е то отново при гарантираните депозити – на суми между 100 и 200 хил. лева. При заемите най-сериозно свиване се отчита при тези над 1 млн. лева. Само за година те са намалели с 18% като стойност и с 6 на сто като брой.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.