ВЕИ мафията срещу правителството

Целта е Борисов да се откаже от реформи в енергетиката

Редица страни от новоприсъединилите се към ЕС предприеха стъпки за намаление на цената на тока от ВЕИ и анулираха дългосрочните договори, за да облекчат населението и бизнеса

Намеренията на правителството да намали изкупната цена на тока от възобновяеми източници (ВЕИ), коригира цените и договорите на американските централи и да либерализира пазара активизираха енергийната мафия.

Възползвайки се от създаденото напрежение от полицейските протести, те впрягат обичайните поръчково протестиращи - еколозите и „Протестна мрежа“. Първата стъпка е добре платените активисти да организират протести привидно за защита на Пирин, Рила и Витоша, а всъщност целта е под натиска на улицата премиерът Бойко Борисов отново да се откаже от планираните реформи, включително и в енергетиката.

В организираната от тях кампания се присъедини и проваленият бивш финансов министър Симеон Дянков, който преди ден поиска шоково увеличение на тока за домакинствата и бизнеса.

Миналия месец председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че на 5 ноември ще се вземе решение за цените на тока, а включително се очакваше и развръзка на преговорите с американските централи. Въпросите за зелената енергия обаче са зациклили на ниво обществено обсъждане и анализ на доклад в комисията.

Не е тайна, че корекциите на цената на ВЕИ удрят силно „СоларПро“ на „Алфа Финанс Холдинг“, собственост на издателя на „Капитал“ Иво Прокопиев.

Междувременно американските централи се изтеглиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и влязоха в орбитата на „Капитал“, откъдето получават солидна медийна подкрепа. Американската търговска камара също влезе в конфликт с работодателската организация, тъй като те не били защитили интереса на двата теца да продължат да продават електроенергия на висока цена. Срещу което КРИБ се обяви категорично.

На фона на тези събития покровителстваните от медийната група на Прокопиев зелени НПО-та организират протест. Формално протестът е срещу прокопаването на канавка на Витоша и модернизиран стар лифт в Пирин.

Всъщност играта е далече по-дълбока. Редица страни от новоприсъединилите се към ЕС предприеха стъпки за намаление на цената на тока от ВЕИ и анулираха дългосрочните договори, за да облекчат населението и бизнеса. Например унгарците убедиха Брюксел, че това е нерегламернтирана държавна помощ. Това трябва да се случи и в България.

За последните 7-8 години у нас се изградиха няколко хиляди соларни централи, които се оказа, че произвеждат ток дори и през нощта, а свръхвисоките цени се плащат от населението и от бизнеса. Странно защо никога не е имало реакция от Зелените, при положение че се унищожаваше земеделска земя и горски фонд.

Свикнали на гарантирани за десетилетия напред високи печалби, защитниците на ВЕИ-тата и американските централи нямат намерение да приемат намалени цени без бой.

Подобна е и ситуацията с „Алфа Финанс“ на Прокопиев - без гарантираните приходи от държавата в сферата на енергетиката империята му ще се срине за броени седмици. Справка в Търговския регистър показва, че дори и с американските милионни грантове медийният бизнес на Прокопиев генерира над два милиона лева загуба годишно, които трябва да бъдат покривани от някой.

Сегашният кабинет извади късмет с падащите цени на петрола на световните борси и по този начин получи възможност за реформи. Цената на парното и газа в България ще бъдат задържани на ниско ниво в обозримо бъдеще и натискът върху потребителите ще бъде облекчен. По този начин правителството получава кредит на доверие да коригира получаваните преференции от ВЕИ сектора и американските централи.

Битката обаче няма да е лесна и първите стъпки в тази посока срещат яростен отпор. С измислени протести и медийни инсинуации собственици на ВЕИ-та се опитват да дестабилизират правителството и по този начин да замразят реформите в сектора.

Дали вторият кабинет „Борисов“ ще намери сили да се справи с олигархичните интереси в енергетиката, или отново ще допусне грешките от първия си мандат, предстои да видим.

Жалко е, че в тази кампания участват момчета и момичета, обичащи искрено българската природа, но неподозиращи нито истинските цели, нито мотивите на манипулаторите.

* Под името Калоян Стоев „Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС). Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи