България живее на кредит от 24 октомври

От 24 октомври България вече живее на кредит, с което страната ни се нарежда на трето място в целия ЕС по бързо преминаване на дефицит. Това показва изследване на френско-белгийският институт „Молинари“, цитиран от в. „Фигаро“.

Институтът сравнява заложените от страните приходи и разходи в бюджета на централната им администрация и изчислява докога всъщност стигат приходите, за да покрият разходите. Де факто приходите на България свършват 69 дни преди новата година при средно 37 дни за Европейския съюз.

Единствените държави в Европейския съюз където по-бързо се задейства дефицита са Кипър - на 12 октомври, и Португалия - на 19 октомври. Два дни след България на кредит започва да живее и Хърватия, а от 30 октомври в числото на бързохарчещите икономики се е е присъединила и Испания.

Гърция влиза в дефицит почти месец след нас на базата на годишния си бюджет - 21 ноември. Румъния ще си покрива разходите до 1 декември.

Според изследването на „Молинари“ държавите залагат все повече дни, през които да живеят на кредит. Подобен е и примерът с България.

От четвърто място с изчерпване на приходите само 11 дни преди Нова година през последните 10 години България е увеличила реалния си дефицит първо до 31 дни през последните пет години, докато достигне до 69 понастоящем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес