Ако МВР беше член на НАТО…

Под външен натиск армията бе намалена три пъти

Невъзможно е бедна и непроизводителна България да храни такъв Октопод

Ако изключим Детския радиохор и патриарх Неофит, у нас почти не остана човек от публичния сектор, който да не се изказа по въпроса за състоянието на МВР и необходимостта от реформи.

А за реформи в МВР се говори от зората на демокрацията. Но в България всеки ще ви препоръча “Веро” и домакинска тел, когато трябва да се чисти загорялата тенджера, след като дълго и безучастно я е гледал на котлона.

Ако ви е заболяла главата от сложни теоретични постулати, нека да ви го обясня през погледа на бизнес логиката.

Модернизация на аналоговия телефон

Представете си, че сте индустриалец и собственик на голямо предприятие, което всъщност е държавата.

Това предприятие (държавата) има най-различни цехове, отдели и звена, които произвеждат и потребяват.

Едно от тези звена във вашето предприятие е звеното за охрана и сигурност. В рамките на държавата това звено се нарича МВР.

А сега си представете, че всичките пари, които можете да заделите от вашето предприятие, предвидени за охраната и сигурността, отиват само и единствено за заплати на охраняващите.

В МВР е така - над 95 на сто от бюджета на ведомството отиват за заплати, осигуровки, компенсации, привилегии, социално гарантирани плащания, дълги отпуски, и т.н., и т.н. Само един процент отиват за капиталови разходи и техника и дори това не е сигурно. Тоест вие не влагате нищо в модернизация и развитие - светая светих на всеки бизнес.

Вие имате “тонове” жива охрана, на която плащате скъпо и прескъпо, но не можете да заделите пари за камери, за сигнални сензори, за по-добро осветление, за пожароизвестителна уредба и какво ли още не, което замества или улеснява труда на вашите служители от звено охрана и сигурност и го прави по-ефективно.

Иначе казано - вашият отдел МВР е като голям, тежък, аналогов телефон с шайба пред мощния компактен и бърз многофункционален джиесем.

В същото време именно защото нищо не се променя, кражбите на продукция продължават, във фирмата всеки влиза и излиза когато и както си иска, крадат се технологии и ноу-хау, изчезват автомобили и гориво и всичко останало по веригата на личното облагодетелстване.

На всичкото отгоре служителите по сигурността протестират и заплашват с напускане, защото не им осигурявате привилегиите, които сте им обещали преди много, много години.

Десетки години никой не реформира МВР, останало с манталитета и поведението си на ниво “късен соц” и сега се стига до нетърпимото положение държавата да е изправена до стената и заплашвана точно от тези, които трябва да осигуряват сигурността й, което е поредният абсурд.

Тромава, тежка, изостанала - но системата задължително трябва да претърпи промени. Колкото по-късно, толкова по-болезнени.

Вече се каза от кого ли не - държавата е в челните места в Европа по брой на полицаи на глава от населението и същевременно с крайно неудовлетворителни резултати като разкриваемост и превенция.

Всеки грамотен икономист ще ви каже, че реформа в един сектор се прави основно с две цели - или с по-малко средства да се постигат същите резултати, или със същите средства да се подобрят резултатите.

Но досега правителство след правителство не реформират МВР, защото е прекрасно всеки министър да разполага с милиарден бюджет и да има право да командва над 50-хилядна армия.

Това е власт и още каква…

Нещо повече - нашата система подобно на волска кола скърца и мъкне бавно и тежко абсолютно непривични за нея дейности - регистрация на автомобили (по света се извършва в общините), издаване на документи за самоличност, шофьорски книжки, и т.н. Никой не знае защо МВР има служба “Миграция”, след като има Агенция за бежанците например.

МВР е чудовищна структура, на която най-видимото нещо е квадратната крепост на министерството. Но в края на “Младост”, на бул. “Александър Малинов” има огромен комплекс от здания, Дирекция на полицията, Академия на МВР, институти и всякакви звена…

И всичко това, за да може някакъв кретен с психически отклонения да гръмне в Лясковец обучен спецполицай, докато колегите му в местния КОС люпят семки и го оставят с незаконно притежавани оръжия.

Или “ювелирите” отпреди години. Или разкриваемост 2-3 откраднати автомобила на всеки 100.

И, разбира се - венецът на опита за реформа ДАНС, отрочето на Станишев, която, вместо да направи борбата с престъпността и корупцията по-ефективна, получи прекрасни сгради и заплати, а за благодарност проспа фалита на КТБ за 3,5 милиарда и от време на време пише аналитични доклади по медийни публикации.

Някой гледа много криминалки

На обществото непрекъснато се внушава, че полицаят по цял ден търчи с пищов в ръка и гони апашите подобно на Чък Норис, а всички наряди всекидневно участват в операции като “Делта форс”. Огромно е количеството на служителите “на бюро”, има най-различни длъжности, които са с натоварване на обикновен чиновник, но докато в цяла Европа полицаите се пенсионират на 60 години или около тази възраст, при нас 52 години е върхът на компромиса. Е, няма да издържи системата. По-точно ще издържи при 40 балетисти, които се пенсионират при същите условия. Но не и при 50 000 полицаи.

Няма как, невъзможно е бедна и непроизводителна България да храни такъв Октопод.

Но – забележете: докато армията ни беше 120 000 и се намали три пъти под външен натиск, то МВР при всичките си съкращения няма и 20% намаление. Ако трябваше да издържаме 100-хилядна армия, трябваше да закрием или образователната система, или да спрем пенсиите.

А ако МВР членуваше в НАТО, отдавна да беше редуцирано.

Най-опасното е, че ако това наливане на пари продължи, ще минем границата от 3% бюджетен дефицит и ще си изпросим наказателна процедура.

Някои икономисти отиват и по-далеч - наливане на пари в нереформирани системи означава пряк път към гръцкия сценарий!

Очевидно са необходими решителност и категоричен курс към реформи в посока съкращения, разтоварване от несвойствени дейности и обезпечаване с технически средства.

Нали не си представяте лондонския пункт за технически преглед на кралския КАТ?

Сериозен извод: Now or never!

Рядко общественото мнение е заставало зад управляващите, след като по дефиниция трябва да е обратното.

В момента цялата власт е в ръцете на Борисов, а в случая зад него са коалиционните партньори и патриотите. Кабинетът трябва да целува ръка на протестиращите полицаи, защото с провокативното си поведение по безусловен начин показаха нетърпящите никакво отлагане реформи в МВР и спечелиха общественото мнение на страната на правителството. Това е много високо секторно доверие за промени в секторна политика. Затова - Now or never! (б.р. - от англ., сега или никога).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи