Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Ако МВР беше член на НАТО…

Под външен натиск армията бе намалена три пъти

Невъзможно е бедна и непроизводителна България да храни такъв Октопод

Ако изключим Детския радиохор и патриарх Неофит, у нас почти не остана човек от публичния сектор, който да не се изказа по въпроса за състоянието на МВР и необходимостта от реформи.

А за реформи в МВР се говори от зората на демокрацията. Но в България всеки ще ви препоръча “Веро” и домакинска тел, когато трябва да се чисти загорялата тенджера, след като дълго и безучастно я е гледал на котлона.

Ако ви е заболяла главата от сложни теоретични постулати, нека да ви го обясня през погледа на бизнес логиката.

Модернизация на аналоговия телефон

Представете си, че сте индустриалец и собственик на голямо предприятие, което всъщност е държавата.

Това предприятие (държавата) има най-различни цехове, отдели и звена, които произвеждат и потребяват.

Едно от тези звена във вашето предприятие е звеното за охрана и сигурност. В рамките на държавата това звено се нарича МВР.

А сега си представете, че всичките пари, които можете да заделите от вашето предприятие, предвидени за охраната и сигурността, отиват само и единствено за заплати на охраняващите.

В МВР е така – над 95 на сто от бюджета на ведомството отиват за заплати, осигуровки, компенсации, привилегии, социално гарантирани плащания, дълги отпуски, и т.н., и т.н. Само един процент отиват за капиталови разходи и техника и дори това не е сигурно. Тоест вие не влагате нищо в модернизация и развитие – светая светих на всеки бизнес.

Вие имате “тонове” жива охрана, на която плащате скъпо и прескъпо, но не можете да заделите пари за камери, за сигнални сензори, за по-добро осветление, за пожароизвестителна уредба и какво ли още не, което замества или улеснява труда на вашите служители от звено охрана и сигурност и го прави по-ефективно.

Иначе казано – вашият отдел МВР е като голям, тежък, аналогов телефон с шайба пред мощния компактен и бърз многофункционален джиесем.

В същото време именно защото нищо не се променя, кражбите на продукция продължават, във фирмата всеки влиза и излиза когато и както си иска, крадат се технологии и ноу-хау, изчезват автомобили и гориво и всичко останало по веригата на личното облагодетелстване.

На всичкото отгоре служителите по сигурността протестират и заплашват с напускане, защото не им осигурявате привилегиите, които сте им обещали преди много, много години.

Десетки години никой не реформира МВР, останало с манталитета и поведението си на ниво “късен соц” и сега се стига до нетърпимото положение държавата да е изправена до стената и заплашвана точно от тези, които трябва да осигуряват сигурността й, което е поредният абсурд.

Тромава, тежка, изостанала – но системата задължително трябва да претърпи промени. Колкото по-късно, толкова по-болезнени.

Вече се каза от кого ли не – държавата е в челните места в Европа по брой на полицаи на глава от населението и същевременно с крайно неудовлетворителни резултати като разкриваемост и превенция.

Всеки грамотен икономист ще ви каже, че реформа в един сектор се прави основно с две цели – или с по-малко средства да се постигат същите резултати, или със същите средства да се подобрят резултатите.

Но досега правителство след правителство не реформират МВР, защото е прекрасно всеки министър да разполага с милиарден бюджет и да има право да командва над 50-хилядна армия.

Това е власт и още каква…

Нещо повече – нашата система подобно на волска кола скърца и мъкне бавно и тежко абсолютно непривични за нея дейности – регистрация на автомобили (по света се извършва в общините), издаване на документи за самоличност, шофьорски книжки, и т.н. Никой не знае защо МВР има служба “Миграция”, след като има Агенция за бежанците например.

МВР е чудовищна структура, на която най-видимото нещо е квадратната крепост на министерството. Но в края на “Младост”, на бул. “Александър Малинов” има огромен комплекс от здания, Дирекция на полицията, Академия на МВР, институти и всякакви звена…

И всичко това, за да може някакъв кретен с психически отклонения да гръмне в Лясковец обучен спецполицай, докато колегите му в местния КОС люпят семки и го оставят с незаконно притежавани оръжия.

Или “ювелирите” отпреди години. Или разкриваемост 2-3 откраднати автомобила на всеки 100.

И, разбира се – венецът на опита за реформа ДАНС, отрочето на Станишев, която, вместо да направи борбата с престъпността и корупцията по-ефективна, получи прекрасни сгради и заплати, а за благодарност проспа фалита на КТБ за 3,5 милиарда и от време на време пише аналитични доклади по медийни публикации.

Някой гледа много криминалки

На обществото непрекъснато се внушава, че полицаят по цял ден търчи с пищов в ръка и гони апашите подобно на Чък Норис, а всички наряди всекидневно участват в операции като “Делта форс”. Огромно е количеството на служителите “на бюро”, има най-различни длъжности, които са с натоварване на обикновен чиновник, но докато в цяла Европа полицаите се пенсионират на 60 години или около тази възраст, при нас 52 години е върхът на компромиса. Е, няма да издържи системата. По-точно ще издържи при 40 балетисти, които се пенсионират при същите условия. Но не и при 50 000 полицаи.

Няма как, невъзможно е бедна и непроизводителна България да храни такъв Октопод.

Но – забележете: докато армията ни беше 120 000 и се намали три пъти под външен натиск, то МВР при всичките си съкращения няма и 20% намаление. Ако трябваше да издържаме 100-хилядна армия, трябваше да закрием или образователната система, или да спрем пенсиите.

А ако МВР членуваше в НАТО, отдавна да беше редуцирано.

Най-опасното е, че ако това наливане на пари продължи, ще минем границата от 3% бюджетен дефицит и ще си изпросим наказателна процедура.

Някои икономисти отиват и по-далеч – наливане на пари в нереформирани системи означава пряк път към гръцкия сценарий!

Очевидно са необходими решителност и категоричен курс към реформи в посока съкращения, разтоварване от несвойствени дейности и обезпечаване с технически средства.

Нали не си представяте лондонския пункт за технически преглед на кралския КАТ?

Сериозен извод: Now or never!

Рядко общественото мнение е заставало зад управляващите, след като по дефиниция трябва да е обратното.

В момента цялата власт е в ръцете на Борисов, а в случая зад него са коалиционните партньори и патриотите. Кабинетът трябва да целува ръка на протестиращите полицаи, защото с провокативното си поведение по безусловен начин показаха нетърпящите никакво отлагане реформи в МВР и спечелиха общественото мнение на страната на правителството. Това е много високо секторно доверие за промени в секторна политика. Затова – Now or never! (б.р. – от англ., сега или никога).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.