Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

По дрехите изпращат

Сигурно поне веднъж ви се е случвало да стоите сутрин пред огледалото с няколко вратовръзки в ръка, докато решите коя от тях е най-подходяща за предстоящия „голям ден“ с главно „Г“ в службата?

Всъщност, която и да сте избрали, ще ви е свършила добра работа, ако сте се чувствали добре в кожата си, уверени и решителни. Все пак и цветът, и шарката са от значение, но за тях след малко.

Какво е нужно, за да се представите добре на първа бизнес среща? Само няколко основни тактики от бизнес етиката, добра подготовка и, разбира се, малко късмет.

Посланието „Външен вид“

Дрехите са послание – и в бизнеса, и в живота. На работна среща облеклото е важна част от невербалното общуване: както може да подсили репутацията ви, така и може да я разруши. Напълно.

Какво трябва да знаете, за да направите добро впечатление с външния си вид?
Първо, задължително спазвайте дрескода на събитието, на което отивате. Обратното значи неуважение и говори лошо за вас.

Малка черна рокля за жените винаги е добър вариант. Чисто бяла риза с хубава вратовръзка за мъжете винаги прави добро впечатление. Не е препоръчително да ходите с дънки – освен ако ситуацията не го налага или домакинът не изисква това.

Най-важното обаче е да се чувствате удобно в дрехите, с които сте облечени. Ако обувките или панталонът ви стягат, няма как да изглеждате уверено и да говорите убедително пред хората.

И все пак – важно е да избирате дрехи според телосложението и цвета на кожата си.
Облечете се в топли цветове, ако имате светла кожа. Светли пастелни цветове вършат работа при хора с тъмна кожа, съветват от Inc.com.

За вас е чест

Винаги ставайте прави, когато ви представят някого! Според авторката на книгата The Essentials of Business Etiquette Барбара Пачтър това не е само жест на уважение към събеседника, но и начин за затвърждаване на присъствието. Ако сте седнали, околните могат по-лесно да ви игнорират и да избегнат разговор с вас.

Винаги подавайте ръка за здрависване, като се стараете тя да е на ниво „малко над кръста“! По-важното обаче е да покажете увереност при ръкостискане, а не – „да подадете умряла риба“ в ръката на събеседника.

Казвайте цялото си име, както и названието на компанията, в която работите! Не е лоша идея да подарите и визитна картичка в момента на запознанството, а след това да започнете по-сериозния разговор.

Нямаме Wi-Fi, говорете си

Този надпис става все по-модерен в заведенията, нали? А някои психолози дори твърдят, че хората, които държат смартфоните на масата по време на среща, могат да прецакат шансовете си за хепиенд.

Същото важи и за бизнес среща. Винаги, винаги, винаги дръжте телефоните си в джоба с изключен звук. Ако смартфонът ви е на масата, може да се изкушите да прегледате мейла си, което би направило лошо впечатление.

Домакинът плаща сметката

Първо, домакинът избира „колко скъпо да е виното“ и накрая плаща сметката. Тези правила не трябва да бъдат нарушавани на бизнес вечеря.

Има вариант, в който да избегнете крайното неудобство – платете сметката на бара, докато останалите дояждат десерта или допиват кафето си.

Що се отнася до самата вечеря, Business Insider дава няколко важни съвета – съобразявайте поръчките си с тези на останалите гости, внимавайте с приборите, чупете с ръце от хляба и не трупайте празните чинии.

Контролът е в ръцете ви

Винаги дръжте контрола върху темите, които пряко ви засягат. Насочването на разговора към определен въпрос не е лесно, но е изкуство.

Как да държите контрола? С добра подготовка и интересен изказ.

Според експерти контролът остава във вашите ръце, ако накарате хората да се чувстват добре, мотивирани, вдъхновени. Това е въпрос на майсторство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.