На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Бедният север изостава все повече от богатия юг

Разликата в нивата на безработицата са близо два пъти

Средната годишна заплата в столицата е 6890 лева, в Силистра се задоволяват с 3289 лева

Различията по отношение на инфраструктура, инвестиции, заетост, демография, образование и здравеопазване между по-изостаналата Северна България и по-развитата южна част от страната се задълбочават. Това показва последното изследване на регионалните профили в България, което от няколко години се прави от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Разликата между областта с най-високи и тази с най-ниски средногодишни доходи на лице от домакинството е вече над 2 пъти, каза Десислава Николова от ИПИ. Например средният столичанин получава 6890 лева годишно, докато в Силистра доходът е 3289 лева.

Според анализа на ИПИ българската икономика се възстановява с различни регионални темпове, като само в 9 от всички 28 области са достигнати предкризисните нива на брутния вътрешен продукт.

Икономистите отчитат подобрение на пазара на труда, като през 2014 г. коефицентът на заетост нараства в 19 от областите. В Северна България обаче нивата на безработица са 2 пъти по-високи от средните за страната – 18,1% за Враца и над 22% във Видин и Силистра.

Според експертите, ако се изключат София и Варна, второто тримесечие на 2015 г. е много слабо по отношение на броя на наетите и на практика може да се твърди, че има и съкратени работни места.

Градът с най-много инвестиции на глава от населението е столицата – с 9195 евро на човек, следвана от Бургас – с 5885 евро. Варна е с 3005 евро, а Пловдив – с 2436 евро на човек.

Областите Велико Търново, Кърджали, Хасково и Шумен са привлекли под 1000 евро на човек, което е 3 пъти по-малко от средното за страната. За доброто класиране на Бургас съществен принос имат инвестициите на „Лукойл Нефтохим“ и активното откриване на колцентрове. Освен това Бургас води и класацията по усвояване на европейски средства.

Данните показват още, че развитието на инфраструктурата напредва много бавно в цялата страна. Делът на пътищата в относително добро състояние се е увеличил през 2014 г. едва с 0,9 процентни пункта до 40,5% от пътната мрежа. Двойно по-висок е делът на пътищата в добро състояние в Сливен от средното за страната, докато в Русе, София, Хасково и Монтана под 1/3 от пътищата са с добро състояние на настилките.

Демографската ситуация като цяло е неблагоприятна, твърдят експертите.

По принцип по-висока раждаемост има в икономически по-развитите райони на страната. Единственото изключение от това правило са Сливен и Кърджали.

Икономически силните региони се представят силно и по отношение на образованието. Изключение от това правило е Велико Търново, където въпреки относително слабото икономическо развитие има традиция в университетското образование.

Заможен град – слаб съд

Колкото по-развита е икономически една област, толкова повече проблеми се срeщат в работата на правосъдната система и при регистрираните престъпления, обясниха експертите. Оказва се, че на всеки 10 хиляди столичани 145 са станали жертва на престъпление срещу собствеността при средно за страната 89. В София се отчитат с 18% повече престъпления срещу личността отколкото средно за страната. Най-малко престъпления се случват в Кърджали и Смолян.

Натовареността на наказателните съдии в Софийския градски съд е близо 2 пъти по-висока от средната. През 2013 г. всеки от тях е разглеждал средно по 15 дела на месец при 8,3 дела средно за страната.

Делът на висящите наказателни дела в София също е висок – 10,6%. Благоевград е областта с най-висок дял на висящи наказателни дела в страната за 2013 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.