Евгений Дайнов: Протестът на полицаите е държавна измяна

„Когато се вижда, че държавата отстъпва в паника, че полицията не й се подчинява, в тази ситуация всички тайни интереси тръгват да атакуват. Легитимността на този протест се описва в Наказателния кодекс като „държавна измяна”, коментира пред Нова тв политологът Евгений Дайнов.

Изказването му бе по повод полицейските протести в страната, чиято кулминация бе в неделя на площад „Народно събрание”.

„Когато невъоръжени граждани блокират кръстовище, това е гражданско неподчинение, но когато въоръжени подразделения незаконно блокират кръстовище, това е бунт”, поясни той.

„Ситуацията е много е крехка. Всички отстъпват, защото полицията се изправя срещу държавата”, коментира Дайнов, давайки за пример, че ако на бунт се вдигнат библиотекарите, никой няма да им обърне внимание.

От своя страна икономистът Владимир Каролев цитира данни за средствата, които държавата ни отделя за сектор „Сигурност”.

„В Бългалия сме на осмо място в света по полицаи на глава от населението”, отбеляза Каролев.

„Митингът стартира незаконно”, коментира Каролев факта, че полицейския протест стартира по-рано с един ден от планираното, и то блокирайки столични булеварди.

„Реформаторския блок е по-силен, отколкото е електоралната им сила. Ако Реформаторите напуснат коалицията, това ще е голяма криза и ГЕРБ ще загуби голяма част от легитимността си в Европа”, добави още Владимир Каролев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини