36-годишен стана главен архитект на Бургас Емил Бурулянов спечели конкурса на Общината

СЗО: Рискът от разпространението на коронавирус е много висок

Парламентът на Иран спря работа заради коронавируса

Два автобуса с деца са блокирани на Витоша заради снега

Венцислав Мутафчийски: На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас

Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Областният управител на Сливен изиска информация от работодатели и кметове във връзка с новия коронавирус

Полицаи съветват: Не плащайте откуп за открадната кола

„По времето на социализма, през 1988 г. има 4000 откраднати коли. След това идва бумът на престъпността в България и през 1995 г. са откраднати 20 000 автомобила. След това обаче кражбите намаляват, защото идват охранителните фирми, последвани от застрахователните компании, които слагат тотален контрол върху този бизнес. От три години тече увеличение на кражбите”, обясни пред Нова тв криминалният журналист Слави Ангелов.

По данни на полицията през 2014 г. само за София са направени 1918 кражби на автомобили, като от тях са разкрити едва 49. А от началото на 2015 г. до 9 ноември в столицата са извършени 1701 кражби, като от тях 45 са разкрити.

„Това е една изключително ниска разкриваемост”, коментира криминалният журналист.

Водещата на времето на Нова телевизия Никол Станкулова също е била потърпевша от автоджамбази.

„Откраднаха ми колата миналата година пред блока. Живея в много оживен квартал и винаги има майки с деца, които се разхождат в района. Оказа се, че са ме следили. Баща ми забеляза човека, който ме следи. Полицията може да определи по района и по марката кои са евентуалните извършители. Полицаите имат огромно желание да разкриват престъпленията и кражбите. По техни канали имат подозрение кой е човекът. Когато хората, които работят с него, разбраха, че той е задържан, те изхвърлиха колата на оживено кръстовище. Полицията викна мен и всички мои познати, взеха ни ДНК проби и така се установи с точност кой е извършителят на кражбата. Очаква се той да бъде съден. Да се надяваме, че покрай този човек, повечето случаи ще се разрешат”, коментира Никол Станкулова.

Тя била посъветвана от полицията да не плаща откуп за откраднатия автомобил.

„Когато се открадне колата и детективите я намерят, се плаща откуп от застрахователя. Застрахователят плаща 18% от сумата, която е определена от крадците. От тях 3% са щети, 5% прибират детективите и 10% отиват за автокрадците. Тази сума е официална и върху нея се плаща ДДС. Тези пари застрахователната компания ги изплаща официално”, поясни Слави Ангелов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.