ВМРО оспори вота за съветници във Велико Търново

ВМРО оспорва резултатите за избор на общински съветници във Велико Търново. Патриотите са внесли жалба в Административния съд, по която е образувано дело. "Вече са разпитани и петима свидетели", обяви адвокат Кирил Станчев, който представлява местната коалиция "Патриотите - ВМРО".

"В изборния процес са отчетени значително голям брой недействителни бюлетини. Освен това има разминаване в идентификационните номера на протоколите, които са предоставени като копия на представителите на партии и тези, качени в сайта на ЦИК. Обяснението било, че поради някакви причини са били съставяни нови протоколи от избирателните комисии, извън изборните помещения, което е абсолютно недопустимо", обясни още Кирил Станчев.

Според патриотите въпросът дали са отчитани правилно преференциите е спорен. От ВМРО настояват да се разгледат отново всички обявени за невалидни бюлетини, които са около 3500. "Това е около 10% от всички гласове", заявиха воеводите.

Те се съмняват, че чрез недействителните бюлетини се редуцират резултати на определени партии. Изчисленията на ВМРО показвали, че 31 гласа не достигат, за да влезе в местния парламент трети техен общински съветник. "Искаме вещо лице да преброи отново недействителните бюлетини и се надяваме от там да излязат валидни такива", категорични са от ВМРО.

Те изтъкват, че ако се докаже, че има грешно отчитане на гласове, са възможни две хипотези - провеждане на нов избор за общински съветници или преизчисляване на изборните резултати. Назначени са три вещи лица, които проверяват изборните книжа. По същото дело е присъединена и жалба от Румен Димитров, с която се оспорват изборните резултати за Общински съвет. Съдът трябва да излезе със становище по казуса в двумесечен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони