Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Охрид имал духовна власт над половината Балкани

Местан: Бежанската криза ще се разреши с разширяването на Европа на изток

Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, след края на заседанието на КСНС, предаде Фокус.

„Когато има постигнато съгласие, се въздържам от коментари защото в момента президентът представя общата позиция на КСНС във връзка с бежанската криза и геополитическите предизвикателства, които стоят пред България и ЕС”, посочи Местан.

„Искам само да кажа нашият принос към текста в частта „Препоръки” е онази концепция, която разгръщаме от година насам – за необходимостта от разширяването на ЕС срещна разбиране от участниците в КСНС. Защото ние смятаме, че тази тежка бежанска криза, която дава основание на някои анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши с наистина повече Европа. Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС. Може би се сетихте, че визирам проблема с интеграцията на Западните Балкани в частност разширяването на ЕС на изток. Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство”, заяви Местан. Той отбеляза, че текст е много важен и изрази удовлетворение, че предложението е било подкрепено от останалите участници в КСНС.

ДПС със своя профил на либерална партия представя ценностна преграда за бацилите на радикализма и фундаментализма, по-надеждна от телените огради по границите. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, каза още Местан.

„Във връзка със страховете от бежанците ние за сетен път застъпихме разбирането, че този силен страх не само в България, но и в ЕС от бежанците всъщност не е от самите бежанци, нито от техния брой, а е породен от етническото, религиозно и културно различи, което те носят със себе си и ней-вече предвид риска, че покрай бежанския миграционен поток в посока съответните общества на страните на ЕС биха могли да проникнат и бацилите на радикализма, на фундаментализма, които да застрашат националната сигурност”, посочи Местан. „Смея да твърдя, че тук по отношение на този риск ДПС със своя профил не на етносубект, а на национална либерална партия представя една надеждна ценностна бариера за тези бацили на радикализмите и фундаментализмите, които биха могли да застрашат сигурността на ЕС и на България. От тази гледна точка много е важно като национална политика да се разгръща интеграционният процес, защото маргинализираните общности, социално изключените общности биха могли да бъдат по-податливи на опасни идеи”, каза още лидерът на ДПС. По думите на Местан ДПС със своя профил на либерална партия и с модела, който носи, представя една ценностна преграда и бариера, по-надеждна от телените огради, които се строят по границите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.