US хибрид от 2000 г. харчи 3 л на сто

Георги Луканов

Още тогава GM сглоби наследник на легендарния Citroen DS

Преди 15 години имаше странно увлечение на американските компании към култовия френски автомобил Citroen DS. Първо Chrysler направи пластмасов макет на Citroen 2CV, а след това General Motors направи приемник на ситроена – концепта GM Precept.

Целта на разработката General Motors Precept е да се постигне изключително нисък разход на гориво – 3 л/100 км. С тази кола американците достигат това забележително ниво, но колата така си остава прототип заради скъпите материали, от които е направена, като например въглеродни нанотръби, съединени чрез електронни лазери.

GM Precept е паралелен хибрид, който, за разлика от Prius и други подобни модерни екоколи, е с два отделни независими захранващи блока: един дизелов и един електрически. Аеродинамиката и самият електронен блок са взети от друг концепт – изцяло електрическото возило EV-1.

Предните колела на колата се въртят от електромотор с мощност 34 к.с. с контролери, батерии и система за охлаждане. За задните се грижи 1,3-литров 3-цилиндров турбодизелов двигател на Isuzu, както и електрическо моторче с 13 конски сили, което служи за запалване на нафтовия агрегат, като генератор за зареждане на никел-метал хибридните батерии, за стабилизатор, както и за асистент при рязко ускоряване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили