Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 92% заради епидемията

Тита изкушава по прозрачна нощница

САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Заловиха младеж, обрал таксита в Търново

Парализиран пилот се връща на пистата

Метеорит падна в руската република Карелия (ВИДЕО)

Регионалният исторически музей в Стара Загора обогати фонда си от антични мозайки

Мъж скочи от шестия етаж на блок в Благоевград, загина на място

Италианец с положителна проба за коронавируса

Красен Кралев, Стефка Костадинова и УМБАЛ „Св. Анна“ зарадваха над 700 ветерани медалисти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков представиха съвместна инициатива, осигуряваща пълноценни здравни грижи за ветерани на българския спорт, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

Над 700 легендарни родни спортисти, носители на медали от олимпийски, световни и европейски първенства ще получат поименни медицински карти, осигуряващи им правото на пълен безплатен достъп до всички медицински услуги в болницата.

На специална церемония в медицинското заведение Кралев, Костадинова и д-р Близнаков връчиха първите 11 карти на емблематичните Боян Радев, Георги Костадинов, Йордан Биков, Йорданка Благоева, Здравка Йорданова, Александър Томов, Петър Лесов, Евладия Славчева, Верка Стоянова, Петър Жеков и Кирил Ивков. Всички шампиони благодариха за новата социална придобивка на ММС, БОК и УМБАЛ „Св. Анна”, като си пожелаха „по-рядко да ползват услугите на лекарите“. А големият Боян Радев обяви, че ще върне жеста като подари на болницата картина на Стоян Венев.

„Благодаря на д-р Близнаков, че даде възможност на нашето министерство да бъде партньор в тази прекрасна инициатива. Българските спортисти, българските шампиони са хора, на които цялото ни общество дължи специално внимание. Няма друга сфера, в която да сме толкова успели, колкото в спорта. Време е ние да се погрижим за тях, след като години наред повдигаха нашето самочувствие, националната ни гордост и достойнство“, каза министър Кралев.

„Публичните пари в България за спорта, за спортистите ни, за ветераните като цяло не са много, но тази инициатива е пример затова как когато има воля и желание, институциите могат да работят така, че да се случват много полезни неща“, посочи спортният министър.

„Здравето на спортистите и дейците на спорта е приоритет не само за нашето министерство, но и за Кабинета. Ето защо обсъждаме идеята за създаване на Национален център по спортна медицина във времето, оставащо до края на мандата на правителството“, заяви още Красен Кралев.

„Най-добрите лекари в България ще се грижат за най-добрите спортисти на България. Мисля, че инициативата е страхотна”, каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

„Нашата среща е основана на една идея, която ще доведе до резултат, сега и веднага, а не някъде в бъдещето“, каза на свой ред и д-р Славчо Близнаков.

В университетската болница има назначен координатор и всеки един спортист, притежател на картата, след като позвъни на изписания върху нея „горещ телефон“ ще получи възможност за изследвания, прегледи в кабинетите и болнично лечение, ако такова се налага.

Медицинските карти ще бъдат предоставени от ММС на федерациите, откъдето ще бъда раздавани на ветераните шампиони.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.