ЕС размаха пръст на Турция в доклад за напредъка

Намеква се за концентрацията на власт у президента Реджеп Ердоган

Еврокомисията разкритикува Турция в ежегодния доклад за напредъка по пътя към членството в Евросъюза, като отбеляза "сериозно отстъпление" във върховенството на закона, свободата на медиите, спазването на човешките права, независимостта на съдебната система.

Турция е похвалена за приемането на милиони сирийски бежанци и за сътрудничеството по мигрантската криза, без което ЕС няма шанс да се справи с вълната. Излизането на доклада бе забавено заради преговорите в началото на октомври с Анкара за мерки по възпиране на мигрантския поток и заради предсрочните парламентарни избори на 1 ноември, спечелени от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

Докладът посочва, че през последните две години се е влошила свободата на медиите, като се визират арестите на журналисти и писатели, както и сплашването на отделни творци и медии. Подчертава се, че законовата промяна, която дава право на властите без съдебна заповед да блокират сайтове, е отстъпление и не отговаря на европейските стандарти. Припомня се и блокирането за кратки периоди на достъпа на потребителите до социални мрежи като туитър и фейсбук и сайта за видеосподеляне ютюб.

В доклада се посочва и влошаването на сигурността и нуждата от възобновяване на мирните преговори с Кюрдската работническа партия (ПКК), в битките срещу която са загинали невинни и са възникнали опасения за нарушаване на човешките права.

Без да се споменава името на Ердоган, в доклада се отбелязва, че има негативна тенденция по отношение разделението на властите, включително чрез натиск за разследване на приближени на ислямския духовник в изгнание Фетула Гюлен, но и заради проблемите в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Вчера Анкара отхвърли критиките и ги обяви за несправедливи и непропорционални, а намеците относно Ердоган бяха окачествени като неприемливи.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., като до момента е отворила 14 от 33-те глави в преговорите за присъединяване, а е затворила една.

Обама поздрави Ердоган за победата

US президентът Барак Обама поздрави турския си колега Реджеп Ердоган за победата на партията му на предсрочните парламентарни избори на 1 ноември. По телефона двамата са обсъдили предстоящата среща на Г-20, положението в Сирия и начините за подпомагане на умерената опозиция в борбата й срещу „Ислямска държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят