Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Поредна лъжа на Зелените: Няма изсечени дървета на Витоша

„Форум Природа” алармира за нова популистка акция на Тома Белев

Как бе унищожена цялата територия между “Алеко” и Меча поляна

На Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг. Това е поредната популистка акция на Тома Белев, за да стои непрекъснато в центъра на общественото внимание. Както и при много други случаи за рупор се използват телевизии”, заявява в свое обръщение до медиите сдружението „Форум Природа“.

Проверка на сдружение „Форум Природа” тази сутрин установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между хижа “Алеко” и Меча поляна. Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища. Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари, твърдят от неправителствената организация. Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени.

“Туристите, които посещават тази част на Витоша, виждат грозната картина на изсъхналите като във филм на ужасите смърчове. Припомняме, че през 2001 година ветровал повали около 60 хектара дървета в резерват “Бистришко бранище”, казват от „Форум Природа“. Поради противопоставяне на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози“ около него дървесината не бе извадена и се създадоха условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Вследствие на което заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара, или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала.

Цялата територия между “Алеко” и Меча поляна също бе унищожена, като през годините са премахвани изсъхналите дървета и буйната смърчова гора, която поради действията на Белев е превърната в сечище.

“Днес виновникът за тази огромна екологична катастрофа на Витоша – Тома Белев, има нахалството и цинизма да се представя за защитник на гората. Може би този опит за нагнетяване на напрежение е във връзка с предстоящите дискусии по повод изграждането на големи публични инвестиционни проекти, за които Зелените са заявили сериозен лобистки интерес”, предполага „Форум Природа“ в съобщението си до медиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.