Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Турция е поискала от Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

ВМА: Всички проби, изследвани за коронавирус днес, са отрицателни

В Ямбол договориха участъците, за които няма да се искат винетки

Поредна лъжа на Зелените: Няма изсечени дървета на Витоша

„Форум Природа” алармира за нова популистка акция на Тома Белев

Как бе унищожена цялата територия между “Алеко” и Меча поляна

На Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг. Това е поредната популистка акция на Тома Белев, за да стои непрекъснато в центъра на общественото внимание. Както и при много други случаи за рупор се използват телевизии”, заявява в свое обръщение до медиите сдружението „Форум Природа“.

Проверка на сдружение „Форум Природа” тази сутрин установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между хижа “Алеко” и Меча поляна. Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища. Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари, твърдят от неправителствената организация. Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени.

“Туристите, които посещават тази част на Витоша, виждат грозната картина на изсъхналите като във филм на ужасите смърчове. Припомняме, че през 2001 година ветровал повали около 60 хектара дървета в резерват “Бистришко бранище”, казват от „Форум Природа“. Поради противопоставяне на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози“ около него дървесината не бе извадена и се създадоха условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Вследствие на което заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара, или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала.

Цялата територия между “Алеко” и Меча поляна също бе унищожена, като през годините са премахвани изсъхналите дървета и буйната смърчова гора, която поради действията на Белев е превърната в сечище.

“Днес виновникът за тази огромна екологична катастрофа на Витоша – Тома Белев, има нахалството и цинизма да се представя за защитник на гората. Може би този опит за нагнетяване на напрежение е във връзка с предстоящите дискусии по повод изграждането на големи публични инвестиционни проекти, за които Зелените са заявили сериозен лобистки интерес”, предполага „Форум Природа“ в съобщението си до медиите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.