На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Намериха засят канабис в двора на завод в Габрово Растения са открити и в друг имот на собственика, общото им тегло е 92 килограма

Виктор Орбан: Ако ЕНП бешe изключила Фидес, щеше да се превърне в партия с лява насоченост

Драми и сълзи ще нажежат до червено кухнята на Ада Кой ще се изправи срещу Чилева в битка за оставане в Hell’s Kitchen България

Митничари ще продават горива

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

Касови бележки за парите за чистене на входа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 март 2019

България без “Футболист №1“ на старта в квалификациите (ИНФОГРАФИКА)

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините 124 станаха случаите на морбили

Кабинетът одобри данък „градушка“ Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

Поредна лъжа на Зелените: Няма изсечени дървета на Витоша

„Форум Природа” алармира за нова популистка акция на Тома Белев

Как бе унищожена цялата територия между “Алеко” и Меча поляна

На Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг. Това е поредната популистка акция на Тома Белев, за да стои непрекъснато в центъра на общественото внимание. Както и при много други случаи за рупор се използват телевизии”, заявява в свое обръщение до медиите сдружението „Форум Природа“.

Проверка на сдружение „Форум Природа” тази сутрин установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между хижа “Алеко” и Меча поляна. Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища. Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари, твърдят от неправителствената организация. Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени.

“Туристите, които посещават тази част на Витоша, виждат грозната картина на изсъхналите като във филм на ужасите смърчове. Припомняме, че през 2001 година ветровал повали около 60 хектара дървета в резерват “Бистришко бранище”, казват от „Форум Природа“. Поради противопоставяне на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози“ около него дървесината не бе извадена и се създадоха условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Вследствие на което заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара, или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала.

Цялата територия между “Алеко” и Меча поляна също бе унищожена, като през годините са премахвани изсъхналите дървета и буйната смърчова гора, която поради действията на Белев е превърната в сечище.

“Днес виновникът за тази огромна екологична катастрофа на Витоша – Тома Белев, има нахалството и цинизма да се представя за защитник на гората. Може би този опит за нагнетяване на напрежение е във връзка с предстоящите дискусии по повод изграждането на големи публични инвестиционни проекти, за които Зелените са заявили сериозен лобистки интерес”, предполага „Форум Природа“ в съобщението си до медиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.